De la debutul războiului în Ucraina, minele plantate de părțile aflate în conflict în Marea Neagră ridică mari probleme, atât pentru fauna subacvatică, cât și pentru turiștii veniți în vacanță pe litoralurile țărilor suverane. Barajul de mine plantat de ucraineni pentru a proteja orașul-port Odesa este elocvent în acest sens, până acum existând astfel de dispozitive care s-au desprins din acesta, dar și minele de proveniență rusească reprezintă un pericol major, în cazul acestora existând însă mult mai puține informații.

Astfel, arată publicația Euronews, citând inclusiv experți români, minele care au fost descoperite plutind în apele teritoriale ale țării noastre au reprezentat un pericol major pentru navigație, acestea fiind însă descoperite și detonate la timp.

"Aceste dispozitive sunt periculoase. Au fost de altfel proiectate pentru a distruge navele și a le scufunda", a declarat căpitanul comandor Mihai Iordache pentru publicația amintită.

Specialistul român a arătat de asemenea că o problemă suplimentară este ridicată de faptul că aceste mine desprinse din dispozitivele lor de susținere pot pluti în orice direcție, în funcție de curenți și de valuri.

Euronews notează de asemenea că specialiștii români în depistarea și dezamorsarea minelor lucrează în colaborare strânsă cu partenerii lor din Bulgaria, Turcia, Georgia, Statele Unite și Turcia.

Uneori, aceștia se scufundă chiar și 50 de metri pentru a găsi potențiale dispozitive explozive periculoase.

Până în acest moment, concluzionează Euronews, 22 de mine au fost găsite în Marea Neagră: două în apele teritoriale ale României, trei în cele turcești, 16 în cele ucrainene și una în cele bulgărești.

Sursa foto: Facebook / Forțele Navale Române

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri