Guvernul taliban a arestat în ultimele 10 zile mai mulţi lucrători din mass-media în cel puţin şase provincii din Afganistan, a anunţat joi Misiunea de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (UNAMA), citată de agenţia EFE, scrie Agerpres.

"În ultimele 10 zile, autorităţile de facto au arestat lucrători din mass-media în şase provincii din Afganistan", a indicat UNAMA, fără a preciza numărul exact de arestări, într-un comunicat postat pe platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Jurnaliştilor din Afganistan (AIJU), Hujatullah Mujadedi, a declarat pentru EFE că cel puţin "zece jurnalişti rămân în custodia Emiratului Islamic al Afganistanului (cum îşi autointitulează talibanii regimul)".

În lumina acestor arestări, UNAMA a ţinut să amintească de cazurile jurnalistului afgan Mortaza Behbood şi activistului pentru educaţie Matiullah Wesa, care de la începutul acestui an "rămân în custodia autorităţilor de facto".

Wesa, a cărui arestare a fost anunţată la sfârşitul lunii martie, este cunoscut pentru lansarea mai multor campanii educaţionale în unele provincii şi crearea unei biblioteci mobile în zonele rurale pentru a facilita educaţia tinerelor afgane, care nu au putut să se întoarcă la şcoală de când fundamentaliştii au ajuns la putere, în urmă cu doi ani.

În acest sens, UNAMA a avertizat autorităţile cu privire la obligaţiile lor "conform dreptului internaţional de a respecta, susţine şi promova drepturile la liberă opinie şi exprimare, precum şi drepturile tuturor persoanelor deţinute de a-şi vedea familiile, de a se întâlni cu un avocat şi de a cunoaşte acuzaţiile care li se aduc".

Preşedintele AIJU, într-un comunicat consultat de EFE, i-a îndemnat pe talibani să rezolve orice problemă cu jurnaliştii sau mijloacele de comunicare "prin intermediul comisiei de conformitate cu mass-media".

Potrivit Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, reporterul independent de la Ariana TV, Habibullah Sarab, reporterii radio Jan Agha Salah şi Faquir Mohammad Faqirzai de la postul de radio Kilid din Nangarhar şi Haseeb Hasas, jurnalist la Radio Salam Watandar, au fost reţinuţi de talibani la începutul acestei luni.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri