O companie misterioasa, Prana, a oferit 3,9 miliarde de dolari pentru a intrece compania petroliera de stat, Rosneft, intr-o licitatie desfasurata pentru activele grupului falimentar Yukos, printre care se afla si sediul central al fostului lider al petrolului rusesc.
Pretul a depasit cu mult asteptarile pietei, iar cei care controleaza Prana sunt inca necunoscuti, informeaza Reuters, potrivit NewsIn. Lotul mai include o serie de proprietati Yukos la Moscova si o filiala de comert despre care diferite surse au spus ca ar putea avea acces la inventariile petroliere sau la banii lichizi. in caz contrar, pretul oferit ar transforma sediul fostei companii intr-una dintre cele mai costisitoare cladiri din lume.

Rosneft a acumulat o mare parte dintre activele Yukos licitate pana in prezent si obtinerea sediului din Moscova ar fi incoronat o serie de victorii in seria de licitatii organizate cu scopul de a plati datoriile Yukos, in valoare de 26 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, dupa 707 oferte si contraoferte in licitatia desfasurata vineri, pretul a depasit 100 de miliarde ruble (3,88 miliarde dolari), de patru ori si jumatate pretul initial, iar Rosneft a renuntat. "Nu cred ca se astepta nimeni ca pretul sa urce atat de rapid si o batalie atat de mare sa inceapa", a spus purtatorul de cuvant al colectorului datoriei Yukos, Nikolai Laskevici, care a adaugat ca spera ca Prana sa poata indeplini obligatiile pe care si le-a asumat.

Reprezentantii companiei castigatoare au refuzat sa comenteze dupa licitatie, care a durat aproape trei ore. in timpul licitatiei, organizatorii au declarat trei pauze, pentru a le oferi un ragaz ofertantilor.

"Noi am considerat ca lotul este interesant si am mers pana unde eram pregatiti sa mergem", a spus purtatorul de cuvant al Rosneft, Nikolai Manvelov, fara a explica totusi de ce valoreaza patru miliarde de dolari. Sumele licitate par nejustificate pentru valoarea unui sediu de 22 de etaje in Moscova si cateva alte cladiri din centrul orasului, scrie Reuters.

"Cea mai mare vanzare de cladiri de birouri de pe piata a fost de aproximativ 120-140 milioane de dolari. Suma oferita este mult prea mare", a spus directorul de cercetare al companiei imobiliare Cushman & Wakefield Stiles & Riabokobylko din Moscova, Christopher Peters. Unii observatori ai licitatiei considera ca este posibil ca ofertantii sa fi stiut de o valoare ascunsa a altor active din lot.

"Nu pot sa inteleg de ce o mare cladire din Moscova poate costa atat. Unii considera ca lotul, care contine si firma de tranzactii a Yukos, Trading House Yukos-M, este atractiva deoarece au mai ramas o serie de inventarii petroliere", a declarat o sursa din piata.

O alta sursa din industrie a spus ca este posibil ca TradingHouse Yukos-M sa detina inca miliarde in bani gheata, deoarece aceasta a fost intodeauna centru de profit si firma care administra fluxul de bani al Yukos.

Unul dintre principalii actionari ai Yukos si directorul Trading HouseYukos-M pana anul trecut, Alexander Temerko, a declarat, pentru Reuters, ca a fost surprins de pretul platit, deoarece acesta evalua lotul la aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Acesta a mai spus ca nu stie daca filiala de tranzactii detinea inventarii importante de petrol sau bani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri