Principalii factori care au contribuit la luarea deciziei au fost statisticile privind salariile si nesiguranta in privinta evolutiilor viitoare ale inflatiei si castigurilor salariatilor, a spus guvernatorul bancii centrale ungare, Andras Simor.

"O reducere a dobanzii cheie va fi posibila doar daca riscurile privind accentuarea presiunilor inflationiste pot fi excluse ce certitudine, chiar daca se mentin estimari favorabile in privinta investitiilor in forinti", se spune in comunicatul bancii centrale a Ungariei.

Banca centrala a Ungariei a decis pastrarea dobanzii cheie la acelasi nivel a saptea oara consecutiv din noiembrie 2006, iar decizia a fost luata la limita, cu sapte voturi pentru si sase contra.

Simor a spus ca procesul de temperare a inflatiei, care a urcat la un nivel anual maxim de 9% in martie, din cauza cresterii preturilor administrate, pare mai lent acum decat estimase anterior.

Citeste si:

"Preturile la energie au crescut mai mult decat am crezut initial", a explicat Simor.

Inainte de publicarea statisticilor pentru salarii saptamana aceasta, majoritatea analistilor au estimat ca banca centrala a Ungariei va reduce dobanda cheie, ca inceput al unei serii de decizii de relaxare a politicii monetare care ar urma sa duca la o scadere a dobanzii cheie cu 1,25% in 2007.

Cresterea salariilor cu 8,4% in martie a convins insa majoritatea analistilor ca banca centrala a Ungariei va intarzia scaderea dobandii cheie pana in iunie, potrivit Reuters.