Grupul Vneshtorgbank, al doilea grup bancar din Rusia din punct de vedere al activelor si lichiditatii, a introdus pe piata cu ocazia ofertei publice initiale un numar de 1.531 miliarde actiuni, reprezentand 22,5% din capitalul sau majorat de actiuni, capitalizarea pe piata dupa oferta publica initiala ridicandu-se la 35,5 miliarde dolari, anuntase banca cu putin timp in urma.

Pretul de cumparare s-a ridicat la 13,5 copeici (0,53 dolari) pe actiune. Prin aceasta oferta publica initiala, grupul VTB a strans 57,685 miliarde ruble ( aproximativ 2,2 miliarde dolari) si 5,749 miliarde dolari.

Banca Vneshtorgbank, care a plasat 65% din actiunile sale la bursa din Londa si 35% pe piata ruseasca, intentioneaza sa foloseasca sumele castigate din aceasta operatiune pentru a-si sustine extinderea, inclusiv cresterea retelei sale de operatiuni bancare de larg consum in Rusia, a anuntat grupul rusesc potrivit NewsIn. Dupa aceasta oferta publica, participatia guvernului rus din banca Vneshtorgbank s-a redus de la 99,9% pana la 77,47%, a afirmat banca rusa.

Citeste si:

Bank of New York este implicat intr-un proces cu Serviciul Federal al Vamilor din Rusia, care cere daune in valoare de 22,5 miliarde dolari. Un fost vicepresedinte al Bank of New York si sotul acesteia au fost condamnati anul trecut la sase luni de domiciliu fortat, dupa ce au recunoscut ca au fost implicati intr-o conspiratie de spalare de bani in valoare de 7 miliarde dolari.

Lucy Edwards, fost vicepresedinte al diviziei din Europa de Est a Bank of New York si sotul acesteia, Peter Berlin au pledat vinovat la acuzatia ca au ajutat la transferul de bani spalati prin intermediul conturilor Bank of New York. Bank of New York a acceptat in 2005 sa plateasca 38 milioane dolari, ca sa solutioneze o ancheta federala privitoare la conspiratie.