Inginer pe Stația Spațială Internațională și fost astronaut NASA, Nicole Stott vorbește, într-un interviu acordat wall-street.ro, despre felul în care problemele ”pământești” ale zilelor noastre se văd prin ochii celor al căror job adesea este sute sau chiar mii de kilometri depărtare de Terra.

"Cred că mai există viață în univers, dar nu cred că arată așa cum arătăm noi. Sunt de părere că, atunci când iei în considerare cât de exotice sunt condițiile în care se dezvoltă uneori viața pe planeta noastră, cum ar fi lacurile de acid din Etiopia, sau cele din adâncurile oceanelor terestre, nu are cum să nu existe viață și în alte locuri din univers" a declarat ea pentru wall-street.ro.

Mai mulți astronauți străini au fost prezenţi la Bucureşti pentru a lua parte la evenimentul AIM Higher România (Țintește mai sus, România, n.r.), organizat de Space for a Better World şi OP Global Events, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Printre aceștia s-a aflat și Nicole Stott, inginer american și fost astronaut NASA. Ea are experiență de 27 de ani în cadrul NASA ca inginer de zbor pe ISS (Stația Spațială Internațională, n.r.) Expedition 20 și Expedition 21 și a fost specialist în misiunile spațiale STS-128 și STS-133.

Nicole Stott crede că este foarte important pentru femei în general, și pentru femei tinere în particular, să arate că lucrurile despre care ar crede, în mod normal, că sunt imposibile, sunt, de fapt, posibile.

În acest sens, ea crede că navei spațiale nu îi pasă dacă astronautul este bărbat sau femeie. Cu privire la acest aspect, prin urmare, Nicole Stott spune că viitoarele astronaute trebuie să dea atenție lucrurilor care le fac să fie curioase și pasionate și să le lase să le ghideze în alegerile pe care le fac în ce privește educația și cariera.

Cât privește perioada de frământări prin care trece planeta Pământ în acest moment, martoră la cea mai mare conflagrație de după cel de Al Doilea Război Mondial, astronauta afirmă că este necesar atât să rezolvăm problemele planetei pe care locuim, cât și să continuăm să explorăm spațiul.

Ea dă în acest sens exemplul Stației Spațiale Internaționale, un loc unde a activat și unde conlucrarea dintre cele cinci agenții spațiale ce reprezintă peste 15 țări este o dovadă a faptului că, așa cum oamenii se înțeleg unii cu ceilalți în spațiu, tot așa acest lucru este posibil și pe pământ.

Cred că trebuie să ne uităm la aceste aspecte ca la un exemplu despre cum putem trăi ca buni 'colegi' aici, pe 'nava spațială' Pământ.

Nicole Stott, fost astronaut american

Nicole Stott mai afirmă, totodată, cu referire directă la războiul din Ucraina, că este "rușinată" (ashamed, n.r.) în legătură cu perioada plină de conflicte prin care trece acum omenirea, mai ales având în vedere felul exemplar în care a conlucrat cu colegii săi, cetățeni ai mai multor națiuni, pe Stația Spațială Internațională.

De asemenea, mai adaugă astronauta americană, pe măsură ce omenirea se pregătește să se întoarcă pe lună și să exploreze Marte, toată această experiență a spațiului se dovedește a fi, într-un fel sau altul, despre felul în care putem îmbunătăți viața pe Pământ.

Nu în ultimul rând, cu privire la tema evenimentului în cadrul căruia a susținut o intervenție ca panelistă, mai precis "incluziunea și diversitatea în spațiu", aceasta a afirmat faptul că, pe măsură ce a evoluat, omenirea a realizat faptul că, pentru a avea succes și pentru a genera cele mai eficiente soluții, este nevoie să ia în considerare "toate aspectele problemei".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri