Rusia reduce gradual personalul de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, pe care o ocupă din primele zile ale invaziei declanşate pe scară largă în februarie 2022, a declarat Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), potrivit Reuters şi Ukrainska Pravda, citate de Agerpres.

GUR nu a precizat de ce au plecat unele persoane, iar Reuters nu a fost în măsură să verifice informaţia în mod independent. Rusia, care controlează uzina din martie 2022, nu a comentat pentru moment această afirmaţie.

Kievul a acuzat Rusia luna aceasta că plănuieşte un atac "terorist" la centrala nucleară din Zaporojie, implicând emisii radioactive. Moscova a respins această acuzaţie.

"Potrivit ultimelor date, contingentul de ocupaţie părăseşte treptat teritoriul centralei nucleare din Zaporojie", indică GUR pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Printre primii care au părăsit centrala nucleară s-au aflat trei angajaţi ai companiei nucleare ruse de stat Rosatom, care au fost "responsabili de activităţile ruşilor" la uzină, conform GUR, care adaugă că angajaţilor ucraineni care au semnat contracte cu Rosatom li s-ar fi cerut, de asemenea, să plece.

Angajaţii ar trebui să plece până în 5 iulie, specifică GUR, de preferinţă cu destinaţia peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Contraspionajul militar ucrainean a declarat că şi numărul patrulelor militare se diminuează treptat pe teritoriul vast al centralei şi în oraşul vecin Enerhodar şi că personalului rămas la uzină i s-a recomandat să dea vina pe Ucraina "în cazul unei situaţii de urgenţă".

Ucraina a efectuat joi exerciţii de intervenţie în cazul unui dezastru nuclear în apropierea centralei.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardamente în zona centralei din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Ucraina, pe atunci parte a URSS, a fost scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri