Recent, Comisia Europeană a a pus punct interdicţiei introduse de cinci state membre UE, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, de a interzice vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

Visul frumos pentru fermierii din aceste țări, cel în care se vedeau degrevați de influxul mare de cereale ucrainene ieftine, prin urmare, s-a terminat.

Așa se face, spre exmeplu, că producătorii de cereale din Bulgaria au anunțat proteste în cursul zilelor de luni și marți de-a lungul frontierei româno-bulgare.

Un lucru care cauzează la rândul său alte probleme, din moment ce traficul prin punctele de trecere ale frontierei ar putea fi îngreunat și este posibil să fie înregistrați timpi ridicați de așteptare.

Fermierii bulgari nu sunt însă singuri în acest demers. Fermierii români au amenințat de asemenea că vor bloca vămile și portul, ca urmare a măsurii luate de Comisia Europeană.

Situația este cu atât mai interesantă cu cât trei dintre țările amintite, mai precis Polonia, Slovacia și Ungaria, au amenințat că vor prelungi uniltateral interdicția privind importul cerealelor din Ucraina, indiferent de decizia Comisiei Europene.

Recent, Guvernul României a explicat că aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care partea ucraineană s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

Cu toate acestea, la presiunea fermierilor români, cabinetul condus de Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, conform Euronews, că Guvernul va prelungi interdicția privind importul cerealelor din Ucraina pentru încă 30 de zile, după ce a purtat discuții în acest sens atât cu oficiali de la Kiev, cât și cu cei din cadrul Comisiei Europene.

Premierul Marcel Ciolacu ar urma să facă un anunț în legătură cu prelungirea interdicției privind importul cerealelor din Ucraina, după ședința Biroului Permanent al PSD, conform aceleiai surse.
.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri