NASA se chinuie să restabilească legătura cu Voyager 2, una dintre cele mai faimoase sonde din istoria spațiului, după ce a pierdut contactul cu aceasta după ce un operator a trimis o comandă greșită, relatează BusinessInsider.

Agenția a declarat că nu a mai fost în contact cu sonda din 21 iulie, după ce și-a îndreptat „în mod neatenționat” antena departe de Pământ.

Voyager 2, care călătorește prin spațiu de aproape 46 de ani, este de așteptat să nu mai fie în contact cu centrul de comandă cel puțin până în octombrie, când o manevră automată ar putea alinia antena înapoi cu Pământul.

Între timp, sonda călătorește cu peste 56.000 de kilometri pe oră prin spațiu și se află la peste 19 miliarde de kilometri distanță de Pământ.

Agenția caută acum modalități de a contacta sonda. Dacă nu o vor mai putea găsi, asta ar putea însemna sfârșitul abrupt al misiunii care s-a întins pe o perioadă de 46 de ani.

În săptămânile următoare, NASA va „bombarda” zona spațiului din jurul lui Voyager 2 cu transmisii radio care să introducă o comandă corectă folosind antena sa Deep Space Network din Canberra.

Specialiștii de la NASA speră că sonda va capta semnalul și va relua operațiunile în mod normal, deși Glen Nagle de la Canberra Deep Space Communication Complex consideră că șansele de reușită sunt extrem de mici.

Dacă această operațiune nu va funcționa, NASA își propune să restabilească contactul pe 15 octombrie, când sonda este setată să își ajusteze automat orientarea. Între timp, Voyager 2 ar trebui să continue să-și urmeze calea predeterminată.

Voyager 2 a dat unele dintre cele mai valoroase informații despre sistemul solar

Voyager 2 face parte din cea mai lungă misiune a NASA, sonda călătorind prin spațiu timp de aproape jumătate de secol. Pe parcurs, a surprins unele dintre cele mai emblematice imagini ale sistemului solar.

Voyager 1 și 2 și-au depășit cu mult durata de viață, estimările inițiale fiind ca acestea să nu reziste în parametri optimi mai mult de patru ani de la lansare.

„Datele științifice pe care le transmit sondele Voyager devin mai valoroase cu cât se îndepărtează de soare. Avem tot interesul să menținem în funcțiune cât mai multe instrumente științifice posibil”, declara, în primăvara acestui an Linda Spilker, membru al misiunii Voyager din cadrul JPL.

Misiunea Voyager este recunoscută în special pentru discurile de aur pe care le transportă sondele Voyager 1 și 2, care includ informații cruciale despre civilizația umană, inclusiv o hartă care ar putea îndruma posibile alte civilizații către coordonatele Pământului în galaxie. O temă intens dezbătută de oamenii de știință, cea mai controversată afirmație fiind făcută de celebrul Stephen Hawking, care a spus că este că „o invitație” pentru civilizații mult mai avansate ca noi să ne invadeze.

Sursa foto: NASA/JPL-Caltech PhotoJournal

Sursa foto: NASA/JPL-Caltech

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri