Rusia va lansa prima sa sondă selenară după anul 1976, a anunţat luni agenţia spaţială rusă Roscosmos, transmite AFP. Lansarea sondei Luna-25 va avea loc "la 11 august, la 2:10:57 ora Moscovei" (23:10:57 GMT, joi), a anunţat Roscosmos într-un comunicat, în contextul în care misiunile de aselenizare ale puterilor mondiale precum Statele Unite şi China se înmulţesc, scrie Agerpres.

Roscosmos a indicat că o rachetă Soiuz a fost "pregătită" la cosmodromul Vostotchny din Orientul Îndepărtat pentru lansarea sondei Luna-25, care va aseleniza lângă Polul Sud al Lunii, "pe teren dificil". Călătoria se preconizează că va dura între "patru zile şi jumătate şi cinci zile şi jumătate", potrivit datelor publicate de Roscosmos, citate de agenţia oficială de presă Tass.

Odată ajunsă pe Lună, sonda Luna-25, care cântăreşte aproape 800 de kilograme, va avea ca misiune principală, timp de cel puţin un an, "prelevarea şi analizarea solului şi efectuarea de cercetări ştiinţifice pe termen lung", a indicat agenţia spaţială rusă în comunicat său oficial.

Această lansare este prima misiune a noului program selenar al Rusiei şi vine într-un moment în care Moscova doreşte în special să-şi consolideze cooperarea spaţială cu Beijingul, în plină tensiune cu puterile spaţiale occidentale din cauza Ucrainei, notează AFP.

După lansarea ofensivei militare ruse în Ucraina iniţiată de Vladimir Putin, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a declarat că nu va mai coopera cu Rusia la lansarea Luna-25 şi nici la viitoarele misiuni, 26 şi 27.

În pofida acestei retrageri, Moscova a declarat că îşi va continua proiectele selenare şi va înlocui echipamentele ESA cu echipamente ştiinţifice de fabricaţie rusă.

Ultima misiune pe Lună a URSS a fost cea a sondei spaţiale Luna-24, în 1976.

De la căderea URSS, Moscova a încercat să inoveze în domeniul explorării spaţiale, iar programele sale se confruntă acum cu concurenţa, nu doar din partea actorilor de stat, ci şi a iniţiativelor private, precum compania Space X a miliardarului Elon Musk.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri