A fost nevoie să se urce până la o altitudine record de aproape 5.300 de metri pentru ca serviciul meteorologic din Elveţia să înregistreze limita - izotermă - de zero grade Celsius, a anunţat MeteoSuisse, luni, în contextul în care o mare parte din teritoriul acestei ţări este vizat de o alertă de caniculă, informează AFP, conform Agerpres.

"Radiosonda din Payerne (o staţie meteorologică din nord-vestul Elveţiei - n.red.), pentru această noapte din 20 spre 21 august 2023, a măsurat valoarea izotermă de 0°C la 5.298 de metri, ceea ce constituie un record de la începutul măsurătorilor din 1954", a raportat serviciul meteorologic elveţian pe reţeaua de socializare X, cunoscută până de curând sub numele de Twitter.

Precedentul record data din 25 iulie 2022 şi fusese înregistrat la altitudinea de 5.184 de metri, a precizat MeteoSuisse. Temperatura scade odată cu creşterea altitudinii şi, în funcţie de anotimp şi de condiţiile meteorologice, altitudinea de la care temperatura scade sub pragul de 0°C variază.

"Această suprafaţă, denumită 'izoterma de zero grade', separă straturile de aer cu temperatură mai mare de 0°C de la altitudine joase de cele cu temperatură mai mică decât punctul de îngheţ aflate la o altitudine mai ridicată", a explicat serviciul meteorologic elveţian pe site-ul său.

Datorită influenţei sale foarte importante asupra dezvoltării vegetaţiei, nivelului ninsorilor şi ciclului apei, izoterma de zero grade ocupă un loc de predilecţie în previziunile meteorologice şi joacă un rol important în viaţa cotidiană din regiunile alpine.

În Elveţia, altitudinea izotermei de zero grade măsurate la nivelul solului a urcat cu 200-700 de metri de la debutul măsurătorilor meteorologice din urmă cu peste 150 de ani, iar acest fenomen a fost deosebit de marcant în timpul iernii, a precizat acelaşi serviciu elveţian.

"Începând din anii 1970, această creştere s-a accelerat, mai ales primăvara şi vara. Motivul principal al acestei evoluţii constă în schimbările climatice de origine umană", a adăugat MeteoSuisse.

Elveţia, la fel ca mare parte a Europei, se confruntă în prezent cu un val de căldură şi cu temperaturi care depăşesc constant pragul de 30°C sub altitudinea de 800 de metri începând de vineri. Tot teritoriul elveţian aflat la altitudini mai mici de 800 de metri a fost inclus sub incidenţa unui risc de caniculă de nivel 3 pe o scară cu 5 trepte.

În Ticino - cantonul elveţian în care se vorbeşte limba italiană -, riscul de caniculă a fost ridicat la nivelul 4, potrivit MeteoSuisse, un risc sporit asociat cu afecţiuni circulatorii şi cu o stare de disconfort fizic.

Acelaşi nivel a fost decretat şi în zonele situate în vecinătatea imediată a Lacului Geneva. Meteorologii elveţieni prognozează că acest episod canicular se va prelungi fără îndoială până joi, cu un maxim de temperatură de 37°C.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri