Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care îi obligă pe membrii formaţiunilor paramilitare să depună jurământ faţă de Rusia, la fel ca soldaţii din armata regulată, la două zile după presupusa moarte a şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, informează AFP, citată de Agerpres.

În virtutea acestui decret publicat pe site-ul guvernului, aceştia trebuie să jure "fidelitate" şi "loialitate" faţă de Rusia şi "să urmeze cu stricteţe ordinele comandanţilor şi superiorilor".

De asemenea, ei se angajează să "respecte cu sfinţenie Constituţia rusă", "să îndeplinească cu conştiinciozitate sarcinile care le sunt încredinţate" şi "să apere cu curaj independenţa ţării şi ordinea constituţională".

Acest decret se referă la persoanele înrolate combatanţi voluntari, cele care "contribuie la îndeplinirea sarcinilor atribuite forţelor armate ruse" şi la alte "organisme şi formaţiuni militare", inclusiv la forţele teritoriale de apărare formate în timpul conflictului din Ucraina.

Deşi mercenariatul este interzis prin lege în Rusia, sunt tolerate activităţile "companiilor militare private" care oferă oficial servicii de "securitate", dintre care Wagner este cea mai mare şi cea mai cunoscută.

Textul a fost semnat la două luni după ce mercenarii Wagner au încercat pentru scurt timp să mărşăluiască spre Moscova într-o revoltă menită să-i înlăture pe rivalii lui Prigojin din sistemul de apărare, o rebeliune condamnată de preşedintele Vladimir Putin ca o "înjunghiere în spate" trădătoare.

Se presupune că Prigojin a murit după ce un avion care îl transporta de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbuşit miercuri seara, în avion aflându-se, de asemenea, mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin, şi alţi responsabili ai grupului Wagner.

Vineri, Kremlinul a declarat că sugestiile şi speculaţiile occidentale potrivit cărora şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis la ordinele sale sunt o "minciună absolută".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri