International Tennis Integrity Agency (ITIA), o entitate independentă ce apără integritatea din tenis, a prezentat rezultatul anchetelor deschise în urma celor două acuzații de dopaj care au apăsat pe umerii Simonei Halep. Fostul număr 1 mondial a primit o suspendare de patru ani, dar jucătoarea și-a menținut nevinovăția pe tot parcursul anchetelor. Jucătoarea spunea că ar fi ingerat roxadustat accidental.

UPDATE 19:25: Jucătoarea română de tenis Simona Halep va face apel împotriva suspendării sale pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat fostul lider mondial, marţi, într-un comunicat remis Reuters.

''Continui să mă antrenez şi să fac tot ce stă în puterea mea să îmi exonerez numele de aceste acuzaţii false şi să revin pe teren. Intenţionez să fac apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale împotriva companiei care a produs suplimentele alimentare contaminate'', a declarat Halep.
----

Simona Halep nu va fi văzută pe un teren de tenis, în cadrul unui meci oficial, prea curând. Tenismena constănțeană a fost declarată vinovată de dopaj cu substanța roxadustat. ITIA a făcut anunțul, iar acesta menționează că sentința a fost dată în cadrul unui tribunal independent. În vârstă de 31 de ani și câștigătoare a două titluri de Grand Slam, Halep a încălcat prevederile Tennis Anti-Doping Programme (TADP).

Decizia a fost luată după analizarea a 51 de probe de sânge de către un laborator din Canada, care a verificat pașaportul medical al Simonei Halep. Aceste teste au fost făcute după ce, deja, niște probe de urină prelevate în timpul turneului US Open de anul trecut arătaseră că Halep ar fi consumat roxadustat, o substanță interzisă. Tribunalul independent organizat de Sports Resolutions a audiat mai mulți martori de specialitate în 28-29 iunie, atât din partea ITIA, cât și a lui Halep.

Concret, Halep a fost găsită vinovată de două fapte: consum de roxadustat, dar și consumul unei alte substanțe și neregularități în probele de sânge culese pe parcursul anului competițional 2022. Tribunalul a acceptat teoria Simonei, anume că ar fi ingerat din greșeală roxadustat, dar substanța ar fi fost prea mare - conform comunicatului ITIA - ca să poată fi vorba doar de un gest involuntar.

Cei trei experți din cadrul Athlete Passport Management Unit (APMU) au avut părerea comună că vorbim „cel mai probabil despre dopaj” ca explicație pentru neregularitățile din pașaportul medical al lui Halep. Cum, însă, Halep a fost deja suspendată ca măsură preventivă în octombrie 2022, sportiva va putea reveni pe teren peste trei ani, un an consumându-se deja.

„Toată situația mi se pare ireală. Din câte am înțeles, și atunci [n.r. la US Open '22], acea cantitate de substanță era o bucățică dintr-o pastilă. Având în vedere că cu trei zile înainte ea făcuse un alt test anti-doping, iar un altul fusese făcut cu cinci zile mai devreme, nu văd cum se putea dopa în câteva zile”, a declarat Adrian Marcu, fost antrenor al Simonei Halep, la Digi24. Sportiva nu a făcut vreo declarație în urma publicării acestei decizii de către ITIA.

„ITIA a urmat procedurile corespunzătoare, așa cum am face-o cu orice altă persoană - în conformitate cu Codul Mondial Antidoping - îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul concurenței loiale, în numele sportului”, a adaugat Moorhouse. „Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri, și ne menținem angajamentul de a fi cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util”, a subliniat directorul executiv al ITIA. Oficial, dacă decizia nu se schimbă în cazul unui apel, suspendarea se va încheia abia pe 6 octombrie 2026. 

Reacția WTA după decizia luată în cazul Halep

"Este de cea mai mare importanţă pentru jucători să fie conştienţi de regulile Programului Antidoping din Tenis şi să le urmeze. Tribunalul independent a luat decizia în cazul Simonei Halep conform Programului Antidoping din Tenis, iar decizia poate fi apelată la Tribunalul de Arbitraj în Sport. WTA va susţine deciziile luate în urma procesului şi va continua să urmărească atent acest caz'', se arată în comunicatul publicat de WTA pe platforma X (fostă Twitter).

Tribunalul independent a menţionat că a primit aproximativ 8.000 de pagini de material ştiinţific din partea jucătoarei şi a ITIA.

Sursa foto: Shutterstock.com / Salajean

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri