Prima sală dedicată consumului de droguri din Regatul Unit, în care toxicomanii vor putea să se drogheze sub supraveghere medicală, se va deschide în oraşul scoţian Glasgow în baza unei aprobări ce a fost emisă recent, informează AFP, conform Agerpres.

Scoţia se confruntă cu cea mai ridicată rată de mortalitate asociată consumului de stupefiante din Europa. Deschiderea unei săli dedicate consumului de droguri a fost evocată în premieră în 2016, după o creştere bruscă a numărului cazurilor de HIV în oraşul Glasgow. Însă proiectul a rămas blocat din cauza neînţelegerilor dintre guvernul scoţian şi cel britanic. Londra este responsabilă cu legislaţia privind drogurile la nivelul întregului Regat Unit.

În cele din urmă, acea sală a fost aprobată miercuri dimineaţă de Consiliul de integrare din cadrul Primăriei oraşului Glasgow. Proiectul le va permite toxicomanilor să se drogheze într-un mediu curat şi cu personal medical la dispoziţia lor. "Ne-ar plăcea tuturor ca oraşul nostru să nu aibă nevoie de această sală, însă realitatea este diferită", a declarat Rona Sweeney, preşedinta Consiliului de integrare.

"Există pe plan internaţional dovezi care care arată că o sală dedicată consumului de droguri poate ameliora sănătatea, bunăstarea şi recuperarea consumatorilor", a precizat acelaşi consiliu într-un raport. Astfel de dispozitive au permis "reducerea consecinţelor negative pe care injectăriile făcute în spaţii publice pot să le aibă asupra cartierului şi companiilor din zonă", au adăugat autorii documentului.

Un studiu realizat în 2016 a ajuns la concluzia că între 400 şi 500 de toxicomani se droghează cu regularitate în spaţiile publice din centrul oraşului Glasgow, cel mai mare oraş din Scoţia.

Potrivit agenţiei scoţiene de statistică, 1.051 de persoane au murit după ce au consumat droguri în Scoţia în 2022, cu 279 mai multe decât în anul precedent.

Raportul, publicat în august, a subliniat că în 2021 rata de mortalitate "prin otrăvire cu droguri" a rămas de 2,7 ori mai ridicată în Scoţia decât la nivelul întregului Regat Unit.

În 2022, aproape 19,8 decese asociate cu drogurile s-au produs la 100.000 de locuitori în Scoţia, excluzând o parte a populaţiei din cauza vârstei. Prin comparaţie, rata de mortalitate medie din Uniunea Europeană cauzată de supradoze a fost de 1,83 la 100.000 de locuitori cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani în 2021.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri