Iranul şi gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas, care conduce Gaza, au discutat despre întărirea rezistenţei lor împotriva Israelului în timpul unei întâlniri în capitala Qatarului, Doha.

Ministrul iranian de externe, Hussein Amirabdollahian, şi liderul Hamas, Ismail Haniyeh, au discutat despre modalităţile de consolidare a 'axei de rezistenţă' împotriva Israelului în timpul întâlnirii lor de sâmbătă seara, a relatat agenţia de stat iraniană IRNA, preluat de Agerpres.ro.

''Axa de rezistenţă'' se referă la o alianţă de grupuri militante împotriva statului evreu.

Israelul este duşmanul declarat al Iranului de la Revoluţia islamică din 1979. Teheranul şi-a extins legăturile politice şi militare în regiune începând cu anii 1990.

Republica Islamică sprijină Hamas din punct de vedere financiar şi militar, scrie AFP. Cu toate acestea, ea respinge acuzaţiile privind implicarea sa în atacurile grupării palestiniene.

Ministrul iranian a avertizat duminică, din capitala Qatarului, că nimeni nu poate garanta controlul situaţiei şi perspectiva unei extinderi a conflictului dacă ''atacurile regimului sionist asupra populaţiei fără apărare din Gaza continuă'', relevă un comunicat al Ministerului de Externe de la Teheran, preluat de AFP.

În timp ce se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în Gaza, Israelul se teme de deschiderea unui al doilea front la graniţa de nord cu Libanul, în cazul în care Hezbollah, o altă mişcare susţinută de Iran, ar decide să intervină în sprijinul aliatului său palestinian.

Ministrul iranian a afirmat că părţile care doresc să prevină extinderea crizei trebuie ''să împiedice atacurile barbare ale regimului sionist'', potrivit comunicatului.

Hussein Amirabdollahian a sosit la Doha după ce s-a întâlnit cu aliaţi în cadrul unei călătorii în Irak, Siria şi Liban, inclusiv cu şeful miliţiei şiite Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Qatar a fost unul dintre principalii susţinători ai Hamas timp de aproximativ 15 ani. Bogatul emirat din Golf sprijină mişcarea islamistă în principal din punct de vedere politic şi oferă ajutor financiar, de exemplu pentru reconstrucţia infrastructurii după atacurile israeliene. Haniyeh însuşi locuieşte în Qatar.

În acelaşi timp, Qatar şi-a asumat şi rolul de mediator cu Occidentul. Joi, cancelarul german Olaf Scholz l-a primit la Berlin pe emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani.

Sursa foto: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri