Un indicator ce măsoară gradul de îndatorare la nivel mondial a crescut în trimestrul trei din 2023 până nivelul record de 307.400 miliarde de dolari, iar raportul datorie/PIB în statele emergente a atins un maxim istoric, se arată într-un raport al Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Datoria mondială va atinge 310.000 miliarde de dolari până la finalul anului, o creştere de peste 25% în ultimii cinci ani, arată datele publicate joi de IIF, care avertizează că reorientarea către populism ar putea majora datoria anul viitor.

"Uitându-ne la evoluţiile din 2024, o serie de alegeri şi fricţiuni geopolitice sporesc temerile privind creşterea împrumuturilor guvernamentale şi disciplina fiscală, inclusiv în India, Africa de Sud, Pakistan şi SUA. Dacă viitoarele alegeri duc la politici populiste, menite să ţină sub control tensiunile sociale, rezultatul ar putea fi şi mai multe împrumuturilor guvernamentale, şi mai puţine restricţii bugetare", apreciază Institutul Internaţional pentru Finanţe.

În trimestrul trei, aproximativ două treimi din creşterea datoriei a venit de la ţările dezvoltate, inclusiv SUA, Japonia, Franţa şi Marea Britanie, în timp ce pieţele emergente, China, India, Brazilia şi Mexic, au raportat, de asemenea, creşteri semnificative.

Deşi raportul datorie/PIB este stabil pe plan global, el a depăşit 255% pe pieţele emergente, cu 32 puncte procentuale peste nivelul de acum cinci ani, condus de Rusia, China, Arabia Saudită şi Malaysia.

Datoria guvernamentală a avut cea mai mare creştere în trimestrul trei din 2023, iar deficitele bugetare rămân mult peste nivelul de dinaintea pandemiei în multe state. De asemenea, povara datoriei pentru gospodării şi companii încă este în creştere în marile economii, inclusiv în China şi SUA.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri