RNF, satelitul formaţiei Aprilia în acest sezon în MotoGP, echipă al cărei acţionar majoritar este compania românească CryptoDATA, a fost exclusă din campionat în sezonul 2024, au anunţat organizatorii, citaţi de AFP. Ca răspuns, șeful CryptoDATA amenință organizatorii campionatului cu acțiuni în justiție, în timp ce presa scrie că locul formației RNF ar putea să fie luat de o echipă americană.

"Comitetul de selecţie al MotoGP (...) a decis să nu selecteze CryptoDATA RNF pentru sezonul 2024. Abateri repetate şi încălcări ale acordului de participare care afectează imaginea publică a MotoGP au făcut necesară această decizie", au indicat luni organizatorii într-un comunicat, a doua zi după ultima cursă din sezonul 2023. Sâmbătă, echipa RNF a dezminţit zvonurile despre dificultăţi financiare şi o posibilă retragere, apoi luni dimineaţă a anunţat un parteneriat cu un nou sponsor.

Însă decizia autorităţilor pare definitivă. Potrivit comunicatului, "comitetul de selecţie (al MotoGP) va studia candidaturile pentru a alege o nouă echipă independentă care se va alătura grilei la categoria MotoGP în 2024 şi va folosi motociclete Aprilia". Presa a scris că locul de pe grilă al echipei RNF ar putea să fie ocupat de Trackhouse Racing, formație americană co-fondată de artistul Pitbull și fostul pilot Justin Marks care activează în prezent în NASCAR Cup Series. Această mișcare ar avea sens în contextul în care motomondialul ar putea veni pe Flatrock Motorsports Park, circuit aflat în statul Tennessee, nu departe de cartierul general al Trackhouse Racing.

În aşteptarea acestei alegeri, viitorul celor doi piloţi care au evoluat la RNF în acest sezon, portughezul Miguel Oliveira, acum accidentat, şi spaniolul Raul Fernandez, rămâne neclar. Participarea acestuia din urmă la testele de final de sezon de marţi de la Valencia nu mai este garantată. Între timp, despre problemele echipei a vorbit și șeful formației cu acționariat românesc.

Echipa RNF, fondată de malaezianul Razlan Razali cu sprijinul grupului petrolier Petronas, a "debarcat" în categoria regină în 2019 sub numele de Sepang Racing Team. După ce a pierdut sprijinul financiar de la Petronas în 2022, Razali a preluat echipa şi a redenumit-o RNF. Compania românească CryptoDATA a devenit apoi acţionar majoritar, cumpărând 60% din capital la sfârşitul anului 2022. CEO-ul CryptoDATA, Ovidiu Toma, a amenințat Dorna, organizatorii campionatului, cu acțiuni în justiție și a vorbit despre un „scenariu hollywoodian”.

La sfârşitul săptămânii trecute, la Valencia, Razali şi-a anunţat plecarea de la RNF pe reţelele de socializare. Echipa, afiliată la Yamaha până în 2022, a contat mai ales pe Fabio Quartararo în primele sale două sezoane în MotoGP, în 2019 şi 2020. Francezul s-a alăturat anul următor echipei oficiale Yamaha, cu care a fost încoronat campion mondial.

Legendarul pilot italian Valentino Rossi şi-a încheiat cariera la formaţia RNF în anul 2021.

Sursa foto: Hafiz Johari / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri