Franţa va susţine dezvoltarea unei nave spaţiale cargo ce va putea transporta mărfuri către viitoarele staţii spaţiale, a anunţat luni la Toulouse preşedintele francez Emmanuel Macron, care a vorbit despre o piaţă "potenţial considerabilă, atât în nevoi civile cât şi militare", transmite France Presse, conform Agerpres.

"Trebuie să ne lansăm în această competiţie, dar cu aceeaşi metodă ca pentru lansatoare, deschizând calea iniţiativelor private, acceptând pariurile cele mai riscante", a spus liderul de la Elysee în prezentarea noilor axe de dezvoltare pentru planul de investiţii "Franţa 2030" dedicat inovaţiei.

Din cele 54 de miliarde de euro alocate acestui plan, 1,5 miliarde vor merge către sectorul spaţial, în care se desfăşoară deja opt proiecte de micro-lansatoare şi de mici rachete reutilizabile, plus alte patru pentru constelaţii de sateliţi.

Cele 22 de state membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au decis în noiembrie să facă un prim pas către un zbor spaţial cu echipaj uman, manifestându-şi voinţa de a dezvolta până în anul 2028 o lansare cargo spaţială, care ar urma într-o primă etapă să transporte mărfuri pe orbită şi să revină pe Terra, apoi probabil cu astronauţi la bord.

"ESA va susţine demersul şi Franţa 2030 de asemenea", a spus Emmanuel Macron, în opinia căruia "cursa pentru spaţiu va determina progresele industriale de mâine".

Susţinerea dezvoltării unei nave cargo spaţiale "va fi una dintre axele principale ale (planului) Franţa 2030 privind spaţiul în următorii ani", întrucât "nu putem fi mulţumiţi de o lume în care toate societăţile de mâine vor fi americane sau chineze în acest domeniu", a adăugat preşedintele francez.

Pe de altă parte, el a deplâns faptul că "unii dintre partenerii noştri istorici au devenit competitori", în detrimentul unei necesare "unităţi europene", făcând astfel aluzie la Germania, dar fără a o numi direct. Această ţară şi-a multiplicat proiectele de micro-lansatoare spaţiale, care într-un orizont de timp ar putea lua locul programului Ariane 6.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri