După două prime zboruri de încercare încheiate cu explozii spectaculoase, imensa racheta Starship, aparţinând companiei SpaceX, a fost lansată din nou, într-o misiune test menită să bifeze o lungă listă de obiective, printre care şi o primă revenire controlată pe Terra, însemnând o amerizare în Oceanul Indian, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cu o înălţime de 120 de metri, Starship este cea mai mare şi mai puternică rachetă din lume.

Lansarea în acest al treilea zbor test a avut loc de la baza spaţială "Starbase", aparţinând SpaceX, de la Boca Chica, în sudul Texasului.

Video cu lansarea rachetei Starship.



Compania miliardarului Elon Musk pariază pe Starship pentru a-şi îndeplini ambiţiosul obiectiv de a transforma omenirea într-o specie multiplanetară prin colonizarea planetei Marte.

Succesul acestei rachete este, de asemenea, extrem de important şi pentru NASA, care contează pe acest sistem de propulsie pentru a-şi trimite astronauţii pe Lună în cadrul misiunii Artemis 3, prevăzută pentru anul 2026.

Racheta este formată din două trepte: treapta de propulsie Super Heavy şi treapta superioară, Starship, care a dat numele întregii rachete.

Video cu reintrarea rachetei în atmosferă.

Din păcate, revenirea în atmosferă nu a funcționat așa cum și-ar fi dorit SpaceX, compania anunțând că a pierdut contactul cu racheta.

Ultimul test s-a desfăşurat acum 4 luni. Cele două trepte ale rachetei s-au separat pentru prima oară în zbor cu succes, dar apoi au explodat amândouă. Racheta ajunsese în spaţiu, la aproximativ 150 km altitudine.

Drept urmare SpaceX a propus autorităţii americane de reglementare a zborurilor FAA 17 o serie de "măsuri corectoare" ce trebuiau îndeplinite pentru a obţine o nouă licenţă de zbor.

În cadrul unei transmisiuni live online a zborului, comentatorii companiei SpaceX au anunţat pierderea legăturii cu nava spaţială în timpul reintrării în atmosferă. Vehiculul urma să se prăbuşească controlat în Oceanul Indian la aproximativ o oră după lansare.

Câteva minute mai târziu SpaceX a confirmat că naveta a fost pierdută în timpul reintrării în atmosferă.

Totuşi, îndeplinirea majorităţii obiectivelor misiunii reprezintă o etapă crucială în dezvoltarea rachetelor Starship. Şeful NASA, Bill Nelson, a felicitat SpaceX pentru "succesul acestui zbor de încercare" într-o postare pe reţeaua X.

Acesta a fost cel de-al treilea zbor de încercare pentru Starship. Racheta formată din două trepte - naveta spaţială Starship amplasată pe treapta inferioară, de propulsie, Super Heavy, a fost lansată de la baza spaţială Starbase, aparţinând SpaceX, de lângă Boca Chica, în sudul Texasului. În cursul zborului Starship a atins altitudinea de 234 km.

Sursa foto: Captură video / Space X / YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri