Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat luni adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii prin care se cere o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor reţinuţi de Hamas, estimând că lipsa punerii în aplicare a acestui apel ar fi "de neiertat", relatează AFP şi dpa, conform Agerpres.

"Această rezoluţie trebuie pusă în aplicare. Un eşec ar fi de neiertat", a spus el într-un mesaj postat pe reţeaua X. Autoritatea Palestiniană a salutat luni rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU care cere o încetarea imediată a focului în Fâşia Gaza, un teritoriu devastat după cinci luni şi jumătate de război între Israel şi mişcarea Hamas.

"Salutăm rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care cere o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza", a declarat ministrul palestinian al afacerilor civile, Hussein al-Sheikh, pe reţeaua X. "Cerem încheierea definitivă a acestui război criminal şi retragerea imediată a Israelului din Fâşia Gaza", a adăugat oficialul palestinian.

Rezoluţia, adoptată cu 14 voturi pentru şi o abţinere, cea a Statelor Unite, "cere o încetare imediată a focului în timpul lunii Ramadanului", - care a început deja în urmă cu două săptămâni -, care ar trebui să "ducă la o încetare a focului de durată", şi "cere eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor".

Care a fost reacția oficialilor europeni

"Salut adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a rezoluţiei prin care se solicită încetarea imediată a focului în Gaza şi eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor. Punerea în aplicare a acestei rezoluţii este vitală pentru protecţia tuturor civililor", a transmis von der Leyen într-un mesaj pe reţeaua de socializare X.

De asemenea, Charles Michel a salutat votul din Consiliul de Securitate şi a precizat că "este urgent" ca rezoluţia să fie pusă în aplicare, în timp ce Metsola a spus că este un "pas semnificativ" care "trebuie acum pus în aplicare". În aceeaşi ordine de idei, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat că "este nevoie de o punere în aplicare urgentă din partea tuturor" părţilor.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni, cu 14 voturi pentru, cu abţinerea SUA, o rezoluţie care "solicită o încetare imediată a focului în timpul lunii Ramadanului (care se încheie la 9 aprilie) şi care să ducă la o încetare a focului de durată", solicitând în acelaşi timp - dar fără a o lega de prima cerinţă - "eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor" deţinuţi de Hamas.

Textul este mult mai ferm decât cel asupra căruia liderii UE au reuşit să ajungă la un acord săptămâna trecută, când au cerut "o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare a focului de durată, la eliberarea tuturor ostaticilor şi la furnizarea de asistenţă umanitară". Războiul din Gaza, care a început în urmă cu cinci luni, s-a soldat cu peste 32.300 de morţi, peste 74.600 de răniţi, iar jumătate din populaţia enclavei este în pericol iminent de înfometare, potrivit EFE.

Israelul trasează condiții tot în legătură cu eliberarea de prizonieri pentru a accepta oprirea temporară a luptelor

"Nu avem dreptul moral să oprim războiul atât timp cât mai sunt ostatici în Gaza", a declarat Yoav Gallant înaintea unei întâlniri cu consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi cu secretarul de stat american, Antony Blinken.

Guvernul israelian a apreciat luni că abţinerea SUA în timpul votării rezoluţiei ONU în favoarea unei încetări a focului năruie eforturile sale de război şi de eliberare a ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza, premierul israelian Benjamin Netanyahu decizând în acest context să nu trimită o delegaţie israeliană aşteptată la Washington.

"Această retragere năruie atât efortul de război, cât şi eforturile vizând eliberarea ostaticilor, pentru că aceasta dă speranţe Hamas că presiunea internaţională îi va permite să obţină o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noştri", susţine într-un comunicat biroul premierului Netanyahu.

După cinci luni şi jumătate de război, Consiliul de Securitate al ONU a cerut pentru prima oară o încetare imediată a focului, după abţinerea de la vot a SUA, aliat al Israelului, care s-a opus prin veto proiectelor de rezoluţii anterioare. Preşedintele american Joe Biden i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să trimită o delegaţie la Washington pentru consultări cu privire la planurile Israelului de a lansa o ofensivă pe scară largă asupra oraşului Rafah din Fâşia Gaza, căreia Washington i se opune.

SUA s-au declarat luni "extrem de dezamăgite" faţă de anularea vizitei delegaţiei israeliene de rang înalt, o decizie care ar putea tensiona şi mai mult relaţia deja tensionată între Israel şi marele său aliat, notează AFP.

În acest context, SUA au afirmat luni că vor găsi o cale de a avertiza Israelul împotriva unei ofensive la Rafah. "Credem că acest tip de invazie pe scară la largă ar fi o eroare", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, subliniind că secretarul de stat Antony Blinken va discuta despre Rafah cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, care se află la Washington.

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock.com

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Internațional »


    Setari Cookie-uri