Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a declarat că este "extrem de greu de crezut" că Statul Islamic (SI) ar fi avut capacitatea de a lansa un atac asupra unei săli de concerte din Moscova vinerea trecută în care au fost ucise cel puţin 140 de persoane, informează Reuters, conform Agerpres.

Într-un briefing cu reporterii, Zaharova în schimb a repetat ceea ce Moscova a susţinut, dar încă nu a oferit dovezi, că Ucraina s-a aflat în spatele atacului asupra sălii de concerte Crocus City Hall, cel mai mortal suferit de Rusia în ultimii 20 de ani.

SI a revendicat responsabilitatea pentru masacru şi oficiali americani spun că au informaţii ce arată că a fost comis de filiala afgană a reţelei, Statul Islamic Khorasan. Ucraina a negat repetat că are vreo legătură cu atacul.

Dar Zaharova a declarat că Occidentul s-a grăbit să atribuie responsabilitatea Statului Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIS, ca o modalitate de a îndepărta vina de pe Ucraina şi guvernele occidentale care o susţin.

"Pentru a alunga suspiciunile faţă de Occidentul colectiv, ei aveau nevoie urgent să vină cu ceva, aşa că au recurs la ISIS, au scos un as din mânecă şi, literalmente, la câteva ore după atacul terorist, media anglo-saxone au început să răspândească tocmai aceste versiuni", a spus ea.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că atacul a fost efectuat de militanţi islamişti, dar a sugerat că este în beneficiul Ucrainei şi că Kievul ar fi putut juca un rol, aminteşte Reuters.

El a mai declarat că cineva din partea ucraineană a pregătit o "fereastră" pentru ca bărbaţii înarmaţi să evadeze peste graniţă înainte de a fi capturaţi în vestul Rusiei vineri noapte.

Cu toate acestea, liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că bărbaţii înarmaţi au încercat iniţial să treacă în ţara sa înainte de a se îndrepta spre Ucraina, odată ce şi-au dat seama că punctele de trecere în Belarus au fost sigilate.

Directorul agenţiei de securitate FSB a Rusiei a spus marţi că el crede că Ucraina, împreună cu Statele Unite şi Marea Britanie, au fost implicate în atacul de la Moscova.

Secretarul britanic de externe David Cameron a răspuns pe reţeaua X, spunând că ceea ce "susţine Rusia despre Occident şi Ucraina cu privire la atacul de la Crocus City Hall este o prostie totală".

Printre altele, Zaharova a declarat miercuri că Rusia este recunoscătoare pentru cuvintele de sprijin şi simpatie pe care le-a primit din întreaga lume în urma atacului asupra sălii de concerte de lângă Moscova săptămâna trecută, în care cel puţin 139 de persoane au fost ucise, adaugă Reuters.

Sursa foto: Russian Ministry of Emergency Situations/@djuric_zlatko/Twitter

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri