CE și guvernele europene iau în calcul introducerea unor reguli mai stricte cu privire la noile stick-uri de fumat fără tutun ale producătorilor de țigări, încercând să închidă lacunele legale exploatate de la lansarea acestora.

Marile companii de tutun, inclusiv Philip Morris International (PMI) și British American Tobacco (BAT) au anunțat lansarea stick-urilor, fabricate din substanțe infuzate cu nicotină precum ceaiul rooibos, la sfârșitul anului trecut, ca o modalitate de a contracara o interdicție UE privind produsele din tutun cu arome și încălzit.

Comisia Europeană a anunțat că evaluează în prezent legile UE privind tutunul și că orice modificări vor fi supuse consultării publice și unei evaluări de impact, scrie Reuters.

Producătorii, precum BAT, au precizat că sprijină introducerea unor reglementări bazate pe dovezi și a unor accize adecvate pentru stick-urile fără tutun, adăugând că 15 state membre UE au introdus deja accize.

PMI consideră, de asemenea, că orice alternativă de țigară care conține nicotină ar trebui reglementată și impozitată în mod corespunzător, a spus un purtător de cuvânt al companiei, adăugând totuși că aromele joacă un rol important în încurajarea fumătorilor adulți să renunțe la fumat.

Momentan, stick-urile fără tutun aduc o contribuție mică la veniturile companiilor de tutun, care încă provin în mare parte din țigări, dar au marcat o dezvoltare strategică semnificativă pe care companiile l-au prezentat investitorilor ca exemple de inovație care îi poate ajuta să opereze în cadrul unor reglementări din ce în ce mai stricte care vizează celelalte produse ale lor.

Cum se vând noile produse

Pe unele piețe, stick-urile aromate și fără tutun au crescut rapid. În Cehia și România, acestea reprezintă deja jumătate dintre toate stick-urile vândute pentru dispozitivul de tutun încălzit BAT în decembrie, cu o cifră de vânzări de 30% în Germania și 19% în Grecia.

BAT, care și-a lansat produsul pe 11 piețe europene până în februarie, intenționează să lanseze aceste stick-uri la nivel global.

Produsul PMI este disponibil în Cehia. Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Cehia a declarat că în prezent nu pregătește niciun regulament pentru stick-urile fără tutun, iar Ministerul Sănătăţii din România nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Între timp, Comisia Europeană va închide probabil lacunele de la nivelul întregului bloc atunci când va actualiza viitoara lege UE privind tutunul, a declarat Malcolm Saxton, consultant senior pentru chimie la firma de consultanță în domeniul reglementării Broughton, adăugând că probabil ia în considerare controalele asupra aromelor, marketingului și altele.

„Pentru a evita reglementările care ar putea limita atractivitatea produselor lor, companiile de tutun ar trebui să furnizeze dovezi că produsele joacă un rol în reducerea efectelor nocive ale fumatului și să schimbe percepția că există doar pentru a eluda reglementările”, a continuat Saxton.

Dar, BAT spune că până în prezent, datele sugerează că produsul său are un risc mai mic în comparație cu țigările, dar cercetătorii au avertizat că efectele asupra sănătății ale unor astfel de produse sunt necunoscute.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri