Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat pe reţelele sale de socializare că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc în 15 şi 16 iunie summitul despre aşa-numita Formulă a Păcii promovat de administraţia sa pentru a cere retragerea trupelor ruse de pe întreg teritoriul Ucrainei, potrivit EFE. Rușii, însă, nu au fost invitați să participe, relatează Agerpres.

Şeful statului ucrainean a explicat că data a fost convenită cu preşedinta Elveţiei, Viola Amherd.

"Şefi de stat şi de guvern de pe toate continentele sunt invitaţi şi sperăm că vor participa", a declarat Zelenski, care şi-a exprimat speranţa că summitul "va servi drept platformă pentru a vorbi despre cum poate fi realizată o pace justă şi durabilă pentru Ucraina", potrivit principiilor dreptului internaţional.

Formula ucraineană pentru pace propune, printre alte obiective, restabilirea securităţii nucleare, alimentare şi energetice, eliberarea tuturor prizonierilor de război şi a civililor deţinuţi, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei prin retragerea trupelor ruse.

Zelenski urmăreşte ca un număr cât mai mare de ţări să susţină acest document, în întregime sau în unele dintre punctele sale, pentru a creşte presiunea asupra Rusiei, cu scopul de a pune capăt ocupaţiei militare asupra Ucrainei şi agresiunii ruse împotriva ţării sale.

Ucraina a făcut o prioritate din atragerea la summit al unui număr mare de ţări din Africa, Asia şi America Latină.

"Sunt sigur că toate naţiunile iubitoare de pace din lume sunt interesate să participe la summit, pentru că relevanţa acestuia depăşeşte Ucraina", a scris Zelenski joi pe reţelele sale de socializare.

Kievul a refuzat ca Rusia să fie invitată la summitul din Elveţia, de la care speră să transmită un mesaj puternic de respingere a încălcării legalităţii internaţionale pe care Moscova o comite în Ucraina şi totodată ca un astfel de mesaj să influenţeze Kremlinul.

Elvețienii spun că rușii trebuie implicați în procesul de pace

Guvernul elveţian a anunţat că, "în această etapă", Rusia nu se numără printre cele 160 de delegaţii invitate la negocierile care urmează să aibă loc în Elveţia la jumătatea lunii iunie şi care au ca scop obţinerea păcii în războiul dintre Moscova şi Kiev, informează Reuters.

"Elveţia este convinsă că Rusia trebuie implicată în acest proces. Un proces de pace fără Rusia nu este posibil", a declarat guvernul elveţian într-un comunicat.

Guvernul elveţian a insistat că a arătat întotdeauna deschidere faţă de invitarea Rusiei, dar a remarcat că Moscova a subliniat în mod repetat că nu are niciun interes să participe la primul summit.

Oficialii ruşi au făcut referire la adoptarea de către Elveţia a sancţiunilor UE împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei şi au susţinut că, prin urmare, Elveţiei îi lipseşte credibilitatea ca mediator neutru.

Elveţia a anunţat în ianuarie că va găzdui un summit de pace la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Delegaţiile invitate includ membri ai grupurilor G7, G20, BRICS, UE, organizaţii internaţionale şi doi reprezentanţi religioşi, a explicat guvernul elveţian.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri