Pretul petrolului a stagnat marti peste cotatia de 72 dolari/baril, dupa ce a luni a atins o cotatie maxima a ultimelor 10 luni, iar analistii estimeaza ca petrolul se va scumpi din cauza cererii de titei de la rafinariile americane si a unor factori tehnici, relateaza NewsIn, citand Reuters.

Dolarul slab, care a alunecat la cotatia minima a ultimilor 26 de ani fata de lira sterlina, a contribuit la scumpirea unor materii prime, printre care cuprul si aurul.

Petrolul Brent tranzactionat la Londra, pe care investitorii il considera mai reprezentativ pentru evolutia pretului petrolului pe pietele internationale decat titeiul american, s-a ieftinit cu 3 centi, pana la cotatia de 72,60 dolari/baril, dupa ce luni a inregistrat cotatia maxima atinsa din 25 august 2006, de 72,77 dolari/baril. Barilul de titei american s-a ieftinit cu 12 centi, pana la cotatia de 70,97 dolari/baril.

"Cererea de carburant reprezinta un factor care ne permite sa ne gandim ca petrolul se va scumpi", a spus directorul pentru strategie si investitii al companiei Standard Life Investments, Frances Hudson, citat de Reuters.

"Ne apropiem de momentul de cerere maxima de carburant de pe piata americana si ma intreb in ce masura elementele geopolitice ar putea influenta si ele pretul petrolului", a adaugat Frances Hudson, cu referire la atacurile cu bomba de la Londra si de la aeroportul din Glasgow de saptamana trecuta.
Politia suspecteaza ca aceste atacuri ai fost puse la cale de gruparea terorista Al Qaeda.

Analistii tehnici de la Barclays Capital au scris intr-un studiu ca petrolul Brent a inceput sa fie tranzactionat in crestere in luna iulie, ceea ce indica o tendinta de scumpire inspre cotatia de 76,95 dolari/baril.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Pretul petrolului, la un nivel minim record al ultimilor cinci ani