Compania spaniola de telefonie Telefonica va trebui sa plateasca o amenda de 151,9 milioane euro pentru abuz de pozitie dominanta pe piata internetului ADSL, a anuntat utoritatea antitrust europeana, informeaza NewsIn, citand presa internationala.

Comisia Europeana a declarat ca preturile practicate de Telefonica pentru alti furnizori de internet sunt prea mari comparativ cu preturile practicate pentru clientii particulari, ceea ce inseamna ca rivalii inregistrau pierderi atunci cand incercau sa vanda aceste servicii altor clienti.

"Cota de profit redusa impusa de Telefonica asupra concurentei nu ducea doar la majorarea costurilor pentru acestia, insa afectau grav si clientii", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

"Atunci cand clientii si companiile sunt afectate pe o astfel de piata foarte importanta, intreaga economie sufera", a adaugat aceasta.

Amenda aplicata este a doua ca marime decisa de Comisia Europeana intr-un caz de abuz de pozitie dominanta, cu aproape jumatate de miliard euro sub amenda pe care grupul Microsoft a fost nevoit sa o achite in 2004.

Aceasta amenda este cea mai mare aplicata unei firme de telefonie. Telefonica a declarat ca isi desfasura activitatea conform reglementarilor comisiei telecomunicatiilor (CMT) din Spania si ca UE trece peste autoritatea unei institutii nationale.

Insa Comisia a declarat ca preturile stabilite de CMT au fost decise pe baza estimarilor facute de Telefonica, acestea "nefiind sustinute de date".

Aceasta amenda acopera perioada dintre 2001 si 2006. Telefonica este singura companie din Spania cu infrastructura de telefonie fixa ce acopera intregul spatiu national care ofera servicii internet de mare viteza.

Cu exceptia operatorilor de cablu precum ONO, alte companii care doresc sa concureze grupul spaniol trebuie sa cumpere servicii internet de la Telefonica pentru a le revinde apoi.

Conform datelor CMT, Spania avea deja 5,76 milioane linii ADSL la sfarsitul lunii aprilie. Dintre acestea, patru milioane apartineau grupului Telefonica in timp ce restul erau administrare de alte companii, care folosesc insa infrastructura Telefonica.

Comisia Europeana a declarat ca pretul platit de clientii spanioli este cu 20% mai mare decat media din cele 15 state membre "vechi" ale Uniunii Europene, in timp ce extinderea utilizarii serviciilor internet de mare viteza este cu 20% sub media celor 15.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Tendinte in digital in 2019 & key topics din 2018