Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Republica Belarus va participa la a doua fază a exerciţiilor cu arme nucleare tactice în desfăşurare în apropierea Ucrainei, pe care şeful Kremlinului le-a ordonat ca răspuns la ceea ce el a numit provocările şi ameninţările Occidentului, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

"Având în vedere că pe teritoriul Belarusului sunt desfăşurate arme nucleare nestrategice, am propus cu această ocazie prietenilor şi aliaţilor noştri (...) să participe la una dintre fazele acestor exerciţii", a spus Putin, citat de agenţia RIA Novosti.

El a precizat că forţele belaruse, care au primit arme nucleare tactice ruse după începerea războiului din Ucraina, se vor alătura manevrelor din a treia fază.

"Ordine în acest sens au fost deja emise către Ministerul Apărării şi Statul Major", a subliniat el.

Putin a mai declarat joi că nu este nimic neobişnuit într-un exerciţiu planificat care implică desfăşurarea în scopuri practice a armelor nucleare tactice, au informat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

"Nu este nimic neobişnuit aici, aceasta este o muncă planificată", a susţinut Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

Marţi, forţele armate din Belarus au început o inspecţie surpriză a forţelor nucleare tactice la ordinul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Ministrul apărării din Belarus, Viktor Hrenin, a precizat că exerciţiile vor revizui pregătirea pentru luptă a unei divizii de sisteme de rachete tactice Iskander şi a unei escadrile de avioane Su-25, capabile să transporte arme nucleare tactice.

"Inspecţia are un caracter exclusiv defensiv", a subliniat Lukaşenko.

Putin a ordonat luni exerciţii cu rachete în Districtul Militar de Sud, care include cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova în 2022.

Armata rusă îşi propune să "garanteze necondiţionat integritatea teritorială şi suveranitatea statului rus ca răspuns la declaraţiile provocatoare şi ameninţările făcute de anumiţi lideri occidentali împotriva Federaţiei Ruse", a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în conferinţa de presă telefonică zilnică de luni că exerciţiile sunt un răspuns la afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron şi ale altor înalţi oficiali britanici.

"Au vorbit despre dorinţa şi chiar intenţia de a trimite contingente militare în Ucraina, adică de a pune faţă în faţă soldaţi ai NATO şi militari ruşi. Aceasta este o nouă spirală de escaladare a tensiunii. Este fără precedent şi necesită o atenţie specială şi măsuri speciale", a spus el.

Mai mulţi înalţi oficiali ruşi au sugerat posibila utilizare a armelor nucleare tactice pe teritoriul ucrainean, opunându-se în acelaşi timp posibilei plasări de astfel de arme de către SUA în Regatul Unit, notează EFE.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri