Valori mobiliare cu rating foarte ridicat, din categoriile "AAA" si "AA", care au expuneri pe credite din sectorul ipotecar cu grad mare de risc si pe alte active, au inregistrat scaderi semnificative ale cotatiilor la bursa, iar in unele cazuri detinatorii lor au fost fortati sa vanda in pierdere.

Aceste probleme au ingrijorat investitorii, politicienii si autoritatile de reglementare, iar unii dintre acestia au inceput sa se intrebe daca o evaluare din categoria "A triplu" a unui instrument financiar structurat este comparabila cu aceeasi evaluare a unui titlu de stat sau a obligatiunilor unei companii, potrivit NewsIn.

Reprezentantii Standard & Poor's (S&P) si cei ai Moody's Investors Service spun ca analizeaza felul in care ar putea schimba abordarea anumitor riscuri, cum ar fi cele de piata si de lichiditate.

"Analizam constant felul in care putem extinde analizele noastre ca sa raspundem nevoilor in schimbare ale pietei", a declarat un purtator de cuvant al agentiei de rating Standard &Poor's.

"O zona de mare interes, a carei importanta a fost subliniata de evenimentele recente, este reprezentata de riscurile de lichiditate si de volatilitate. Acestea sunt riscuri de pe piata, care nu sunt luate in considerare de ratingurile noastre traditionale, dar suntem deschisi si vrem sa discutam despre cum ne putem dezvolta oferta si indicatorii, astfel incat sa servim mai bine interesele investitorilor", a mai spus purtatorul de cuvant al S&P.

Moody's Investors Service a spus ca solutia reala consta intr-o intelegere mai adecvata a riscurilor financiare care vin o data cu inovatiile rapide din domeniul garantarii activelor.

Citeste si:

"Unul din modurile de a privi actuala criza este de a spune ca extinderea si sofisticarea domeniului financiar au depasit resursele disponibile de informatii din sistem, si, cand situatia s-a inrautatit, acest lucru a agravat asimetriile informationale", se spune intr-un raport al Moody's.

Moody's a mai anuntat la inceputul acestei saptamani ca analizeaza felul in care evalueaza instrumentele financiare complexe.

Analistii agentiei studiaza riscurile denumite "lichiditate" si de "valoare de piata", care pot fi emise impreuna cu ratingurile si care indica riscul ca un instrument sa ajunga in situatia de a fi neperformant.

"Una dintre chestiunile pe care le discutam cu autoritatile de reglementare este posibilitatea de a crea instrumente care sa abordeze problemele legate de lichiditate si de valoarea de piata", ar fi spus directorul general al Moody's, Brian Clarkson, pentru Financial Times, citat de Reuters.

"Criza brusca de lichiditate din cauza lipsei de transparenta este cea mai mare problema din piata. Putem dezvolta un produs care sa evalueze acest risc? Cu siguranta lucram la acest aspect", a mai spus Clarkson.

Reprezentantii Fitch Ratings nu au raspuns solicitarii de a face un comentariu, mai scrie Reuters.