Rafinaria poloneza Lotos, controlata de stat, pare a fi cea mai bine plasata companie privind o posibila fuziune cu grupul rival PKN Orlen, a declarat primul ministru al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, informeaza Reuters, potrivit NewsIn.

Kaczynski, al carui guvern va fi confruntat cu alegeri anticipate planificate pentru data de 21 octombrie, a declarat pentru un post de radio ca decizia privind viitoarea fuziunea va fi luata in urmatoarele 10-11 luni.

"Aceasta decizie nu are un substrat economic, ci unul legat de siguranta energetica. Momentan, totul pare sa arate ca grupul Lotos ar trebui sa joace rolul cel mai important", a declarat acesta.

Guvernul controleaza 59% din grupul Lotos si este principalul actionar al PKN Orlen, detinand 27,5% din compania petroliera poloneza.

Citeste si:

Directorul executiv al Lotos, Pawel Olechnowicz, s-a aflat pe pozitii adverse cu ministerul polonez de finante, declarandu-se public impotriva acestei fuziuni, conform Reuters.

Insa fuziunea este considerata o buna oportunitate de catre seful PKN Orlen, Piotr Kownacki. PKN Orlen are o capitalizare pe piata de 9,4 miliarde dolari, in timp ce Lotos este evaluat la doar un miliard de dolari.

Guvernul condus de Jaroslaw Kaczynski incearca sa reduca dependenta Poloniei de resursele energetice provenite din Rusia, fiind ingrijorat ca firmele locale de rafinare ar putea fi preluate de catre grupuri straine.