Banca centrala a Japoniei a mentinut dobanda de referinta la 0,50%

Banca centrala a Japoniei a anuntat joi ca va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 0,50%, nemodificat din luna februarie a anului curent, decizie ce a fost asteptata de piete, relateaza AFP.

"Banca centrala a Japoniei va incerca sa mentina nivelul dobanzilor la depozitele de o zi (overnight) in jurul valorii de 0,50%", a precizat banca intr-un comunicat.

Comitetul de politica monetara al Bank of Japan (BOJ) a luat aceasta decizie cu opt voturi pentru si unul impotriva, scor identic cu cel inregistrat in precedentele trei sedinte.

Singurul care s-a opus, din nou, a fost economistul Atsushi Mizuno, care si-a construit o reputatie de persoana mai impulsiva, nerabdatoare sa majoreze dobanda cheie.

Economistii nu asteptau o majorare a dobanzii de referinta, avand in vedere ca pietele financiare sunt inca afectate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, declansata in Statele Unite ale Americii.
Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scazut cu 0,3% in al doilea trimestru al 2007 iar preturile la bunurile de larg consum nu au incetat sa scada in ultimele sapte luni.

O majorare a dobanzii cheiei in Japonia, avand in vedere ca Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a redus cu 0,50% dobanda de referinta in luna septembrie, ar putea crea confuzie pe piete.

Dupa ce a abolit in iulie 2006 politica sa de a mentine dobanda de referinta la 0%, pentru a combate deflatia, banca centrala nipona nu ascunde dorinta sa de a "normaliza" rapid dobanda cheie, pentru ca aceasta sa se apropie de cea din zona euro (4%) si din Statele Unite ale Americii (4,75%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri