Euro a atins luni un nou nivel record fata de dolar, apreciindu-se pana la 1,4347 dolari/euro, dupa reuniunea ministrilor de finante si a guvenatorilor bancilor centrale ale statelor membre ale grupului informal G7 si dupa scaderea considerabila a burselor americane, informeaza AFP.

La inceputul sedintelor bursiere din Asia, de luni dimineata, moneda unica europeana a depasit precedentul record, de 1,4319 dolari/euro, atins in cursul saptamanii trecute.

Cotatia euro s-a stabilizat apoi in jurul valorii de 1,4329 dolari/euro.

Tot in debutul sedintelor bursiere de luni, dolarul se deprecia si fata de yen, atingand nivelul de 113,53 yeni/dolar, fata de nivelul de 114,53 yeni/dolar inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute, investitorii japonezi preferand sa isi repatrieze averile pentru a si le proteja de pierderile de pe piata americana, relateaza AFP.

Vinerea trecuta, data ce marca 20 de ani de la "vinerea neagra", din 19 octombrie 1987, indicele Dow Jones a scazut cu 2,64% iar piata Nasdaq a inregistrat o cadere de 2,65%, investitorii aratandu-se nemultumiti de rezultatele financiare ale unui numar de companii si de pretul record atins de barilul de petrol.

Conform traderilor, deprecierea dolarului se explica si prin absenta reactiei ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale ale statelor membre G7, care nu s-au aratat ingrijorati de acest subiect.
Aceasta reuniune " a dat semnalul pentru deprecierea dolarului", au scris economistii grupului Barclays Capital intr-o nota pentru clienti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Soros: UE se indreapta spre stagnarea care dispera Japonia