Gigantul din sectorul energetic rus, Gazprom, s-a declarat impotriva exploatarii zacamintelor energetice ruse de catre grupurile straine, informeaza AFP, citat de NewsIn.

"in ceea ce priveste exploatarea zacamintelor de catre companiile straine, atitudinea noastra este un negativa", a declarat vicepresedintele Gazprom, Alexandre Ananenkov, citat de Interfax si Ria Novosti.
Potrivit acestuia, Gazprom nu doreste ca situatia proiectelor Sahalin 1 si Sahalin 2 sa se repete.
"intampinam probleme dat fiind faptul ca licentele de exploatare apartin grupurilor straine in cadrul proiectelor Sahalin 1 si Sahalin 2", a subliniat Ananenkov .

Aceste companii straine "nu intentioneaza sa faca nimic in ceea ce priveste consumatorii rusi din Orientul Mijlociu si doresc sa vanda gazele naturale catre straini", a subliniat Ananenkov.

Citeste si:

Gazprom s-a implicat in forta in luna aprilie in proiectul de gaze naturale Sahalin - 2, dupa luni de presiuni din partea Moscovei, primind 50% plus o actiune din acest proiect, operand si activele controlate pana atunci de companiile straine.

Astfel, cei trei actionari de baza au acceptat o reducere semnificativa a participatiilor lor: de la 55% la 27,5% pentru grupul anglo-olandez Shell, de la 25% la 12,5% pentru grupul japonez Mitsui si de la 20% la 10% pentru Mitsubishi.

Ministrul rus al resurselor naturale, Iuri Troutnev, a anuntat luni ca grupurile straine pot participa la exploatarea zacamintelor strategice ruse in termenii amendamentelor stabilite de ministri.