Tot mai multe voci solicita o mai mare flexibilitate a cadrului economic comunitar
Dupa votul negativ acordat Constitutiei Europene de catre Franta si Olanda, situatia monedei europene pare sa se fi inrautatit iremediabil.

Zvonurile privind o eventuala renuntare la euro, venite dinspre Germania si Italia, oricat adevar ar ascunde, nu fac pe moment decat sa contribuie la dezechilibrarea uniunii monetare. Pe de alta parte, incercarea oficialitatilor europene de a absurdiza posibilitatea renuntarii la euro, in loc de a contribui la o calmare si o revenire la normal a pietei Uniunii, nu face decat sa sporeasca divergentele si incertitudinea economica.

Rezultatele celor doua voturi s-au transformat repede in acuze la adresa monedei unice. In ea este vazuta cauza cresterii preturilor din ultimul timp, si a ritmului foarte slab de crestere a celor douasprezece tari. O ancheta realizata la sfarsitul lunii mai in magazinele din Germania a aratat ca 56 la suta dintre germani si-ar dori reintroducerea in circulatie a vechii monede nationale. Pe de alta parte, analistii economici europeni atrag atentia ca tarile din zona euro inregistreaza rezultate divergente in privinta ritmului de crestere economic. Astfel, conform mai multor studii citate de AP, Italia se afla in recesiune, iar Germania si Franta si-au incetinit ritmul de crestere.

Pe acest fundal, completat de esecul politic al Tratatului constitutional, se construiesc si criticile la adresa euro. Intr-un fel se poate spune ca a fost reluata intrebarea care stapanea comunitatea la introducerea monedei: poate euro sa functioneze eficient intr-un spatiu atat de divers? Desi ritmul de crestere difera de la o tara la alta, Banca Centrala Europeana (BCE) nu vrea sa opereze nici o modificare in stabilirea ratei dobanzii. Or, in aceste conditii, tarile cu o crestere mai slaba nu au nici o posibilitate de reducere a ratei. ''Euro nu a raspuns problemei fundamentale, care este aceea de a sustine cresterea europeana'' a declarat Peter Morici de la universitatea americana Maryland, citat de AP.

''De fapt, prin obligarea unei economii atat de diverse din punct de vedere geografic de a se inchide intr-o politica monetara si fiscala unica, s-a ajuns la blocarea cresterii'' a completat acesta. Mai multe voci s-au facut auzite in ultimul rand din clasa politica europeana, cerand o ''flexibilizare'' a mediului economic european. Michele Alliot-Marie, ministrul francez al Apararii, atragea astfel atentia, la sfarsitul saptamanii trecute, asupra faptului ca Pactul de stabilitate este unul mult prea rigid, care nu tine seama de problema diversitatii. ''Bineinteles, declara aceasta, trebuie sa existe o convergenta a tarilor europene, insa situatiile sunt extrem de diferite. A fi prea rigid si prea uniform, de multe ori poate contraveni interesului general''. De fapt, conform analizelor recente se intrevede o ruptura economica intre membrii fondatori ai Uniunii, care nu au castigat nimic de pe urma introducerii monedei unice, si noii membrii care vad in aceasta un motor de crestere si dezvoltare.

Continua aprecierea dolarului in raport cu euro

Dolarul a continuat si vineri sa se aprecieze in raport cu euro, in conditiile in care problemele economice si politice din zona euro au eclipsat impactul informatiilor nefavorabile referitoare la locurile de munca din Statele Unite, transmite Mediafax. Datele surprinzator de slabe pentru luna mai privind numarul locurilor de munca in Statele Unite arata ca Rezerva Federala ar putea fi tentata sa majoreze ratele dobanzilor. Totusi, interesul pentru euro a fost atat de scazut, incat aceste informatii nu au reusit sa slabeasca moneda americana. Euro a crescut initial la 1,2344 dolari dupa publicarea datelor americane, de la 1,2290 dolari. Ulterior, insa, moneda europeana a scazut la 1,2235 dolari, cu 0,3 procente sub inchiderea de joi. Numarul de locuri de munca din Statele Unite, excluzand sectorul agricol, a crescut in mai cu 78.000 de posturi, cu mult sub estimarile analistilor, care se asteptau la o crestere cu 185.000 de posturi. Rata somajului a fost de 5,1 la suta, in comparatie cu estimarile de 5,2 la suta. Doi dintre dealerii valutari din Statele Unite au declarat ca au existat zvonuri pe piata ca miliardarul american Warren Buffett ar fi vandut euro, vineri, si au adaugat ca speculatiile reprezinta un factor care contribuie la deprecierea euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri