Banca franco-belgiana Dexia a aratat ca evolutia pozitiva a diviziei sale de finante publice a contribuit la o temperare a impactului crizei creditelor, in conditiile in care banca a afisat castiguri peste asteptari in trimestrul al patrulea 2007, scrie Reuters.
Dexia a afisat o crestere cu 14% a profitului net din trimestrul al patrulea, pana la 603 milioane euro (910,7 milioane dolari), comparativ cu suma de 528 milioane dolari din aceeasi perioada a anului precedent.

Analistii care au participat la un sondaj Reuters in 26 februarie au estimat ca Dexia va afisa un profit net de 477 milioane euro.

Actiunile Dexia, listate la bursa pariziana, au fost cotate cu 16,30 euro/actiune in deschiderea sedintei de tranzactionare, dupa care s-au ieftinit cu 1,6%, pana la un nivel de 15,69 dolari/actiune, depasind evolutia indicelui CAC-40 al Bursei de Valori de la Paris, care a stagnat.

"Cifrele au fost excelente", a spus un analist de la KBC Securities, Dirk Peeters, care a mentinut recomandarea de cumparare pentru actiunile Dexia.

La fel ca si alte banci importante de pe pietele internationale, Dexia, lider mondial al creditarii guvernelor locale, a fost afectata de criza creditelor de pe pietele internationale, ca urmare a pierderilor din sectorul ipotecar american cu grad mare de risc.

La inceputul acestei luni, unitatea de asigurari de obligatiuni a companiei din Statele Unite, Financial Security Assurance (FSA) a afisat pierderi nete de 91,9 milioane dolari, ca urmare a deprecierii activelor din portofoliul sau de derivative, in contextul turbulentelor de pe piata creditelor. Cu toate acestea, Dexia a aratat ca pozitia sa financiara este solida.

Dexia a suferit un impact negativ dintr-o reevaluare de 75 milioane euro in trimestrul al patrulea, dar a aratat ca a reusit sa contrabalanseze pierderile cu castigurile de la divizia de trezorerie.

Reevaluarea prin care banca a avut pierderi de 75 milioane euro a fost un proces de calcul al unei pozitii sau al portofoliului pe baza cotatiei de la inchiderea sedintei de tranzactionare.

In loc de a fi evaluat la pretul original de cumparare, portofoliul este evaluat la valoarea curenta pentru a reflecta orice profit sau pierdere care nu a fost inca realizat, dar care trebuie luat in considerare, daca pozitia urmeaza sa fie vanduta imediat. Dexia a aratat ca este posibil sa anunte deprecieri suplimentare ale activelor.

Compania a propus un dividend de 0,91 euro/actiune, in crestere cu 12,3% fata de aceeasi perioada de anul trecut si peste estimarile medii de 0,88 euro/actiune.

Compania si-a mentinut, de asemenea, o tinta de crestere de 10% a castigurilor pe actiune pentru perioada 2008-2010.

Cotatia actiunilor Dexia a coborat cu aproape 7% de la inceputul anului, mai putin fata de scaderea cu 16% a indicelui DJ Stoxx al sectorului bancar european.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri