Agentia de evaluare financiara Standard & Poor\'s (S&P) a coborat de la \'stabila\' la \'negativa\' perspectiva ratingului suveran de creditare al Kazahstanului, invocand riscul sporit ca deteriorarea calitatii activelor bancare si dificultatile de finantare sa afecteze economia.
Agentia de rating a coborat in octombrie 2007 ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Kazahstanului, de la 'BBB' la 'BBB-', deoarece bancile din tara au dificultati in ceea ce priveste refinantarea obligatiilor de plata pe care le au, in contextul crizei creditelor de pe pietele internationale.

"Criza creditelor de pe pietele internationale este mai severa si se poate dovedi mai lunga decat anticipasem in octombrie 2007", potrivit reprezentantilor S&P, care considera ca bancile nu vor fi in stare sa refinanteze prea mult din cele 14 miliarde dolari pe care trebuie sa le ramburseze in acest an.

"Este posibil ca acest lucru sa duca la o comprimare a creditarii de pe piata interna, in ciuda unui program guvernamental de a plasa imprumuturi temporare si depozite la banci, pentru a compensa dificultatile lor de finantare externa", au adaugat reprezentantii S&P.

Agentia de evaluare financiara estimeaza ca in Kazahstan cresterea economica se va tempera la sub 4% in acest an, creand presiuni si mai mari asupra calitatii activelor bancilor.

Un motiv special de ingrijorare, potrivit S&P, este "incetinirea accentuata" a dezvoltarii pietei imobiliare si a cresterii preturilor proprietatilor, in contextul in care bancile kazahe sunt expuse pe acest sector prin creditarea substantiala atat a dezvoltatorilor, cat si a cumparatorilor, dar si prin creditele cu garantii imobiliare acordate.

Pe de alta parte, S&P sustine ca aceasta tara are inca puncte importante de sustinere, externe si fiscale, care includ rezerve nete internationale de aproape 20 miliarde dolari si un fond de stabilizare fiscala, denumit Fondul National, in valoare de circa 23 miliarde dolari.

Folosirea unei "mari parti" din Fondul National pentru capitalizarea bancilor va duce, totusi, cel mai probabil, la o coborare a ratingurilor Kazahstanului, mai precizeaza analistii de la Standard & Poor's.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri