Banca centrala a Poloniei a mentinut dobanda cheie la 5,75%

Banca centrala a Poloniei a decis sa mentina dobanda cheie la nivelul actual, de 5,75%, in conformitate cu asteptarile analistilor, ca urmare a intaririi zlotului si a ingrijorarilor cu privire la cresterea economica, informeaza Reuters, potrivit NewsIn.

Inflatia anuala a ramas in aprilie la nivelul de 4%, mult peste tinta bancii de 2,5%, iar multi analisti considera ca majorarea costurilor la imprumuturi va fi decisa in iunie de catre consiliul de politica monetara, cand banca centrala isi va anunta noua prognoza de inflatie.

"Cu siguranta ca sustinatorii unei inaspriri a politicii monetare au luptat pana la final, insa nu dispun de o majoritate (care sa sustina o crestere a dobanzii cheie) in randul membrilor consiliului", a spus un economist de la Raiffeisen Bank din Varsovia, Jacek Wisniewski.

Consiliul de politica monetara al bancii centrale din Polonia a majorat dobanda cheie de sapte ori din aprilie 2007, pentru a combate accentuarea inflatiei. Nivelul actual este de 5,75%.

Unii analisti s-au declarat ingrijorati de datele economice recente, care au aratat temperarea cresterii productiei industriale in luna martie, semnaland o incetinire a cresterii in cea mai mari economie din Europa Centrala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Efectele pandemiei. Australia blochează circulația între două state
Setari Cookie-uri