Confruntat cu o inflatie record in zona euro, consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a urcat dobanda de politica monetara, cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25%, in conformitate cu estimarile analistilor si in pofida criticilor politicienilor europeni.

Inflatia anuala din zona euro s-a accentuat in iunie pana la un nivel record de 4%, cel mai ridicat din istoria BCE. Acest nivel este dublu fata de cel tintit de institutia cu sediul la Frankfurt, de sub 2%.

Analistii citati de Reuters au spus anterior ca BCE ar putea majora dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25% pe an, in incercarea de a tempera inflatia, dupa ce reprezentanti ai institutiei au facut declaratii in acest sens.

Cu o luna in urma acestia estimasera ca BCE va scadea, mai degraba, dobanda cheie decat sa o creasca, relateaza NewsIn, citand Reuters.

Totul s-a schimbat insa, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat la ultima conferinta de presa ca se poate ca dobanda cheie sa fie majorata in iulie, de la nivelul actual de 4% pe an.

Un sondaj Reuters efectuat saptamana trecuta a aratat ca 95% dintre cei 81 de analisti chestionati se asteapta ca BCE sa urce dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25% pe an.

Criticile la adresa BCE s-au accentuat din nou in ultimele sãptãmani, dupã ce reprezentantii institutiei cu sediul la Frankfurt au indicat cã ar putea majora dobanda cheie la sedinþa de joi, pentru prima datã in ultimul an. Astfel, ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero s-au numarat printre politicienii europeni care au criticat decizia de inasprire a politicii monetare a institutiei cu sediul la Frankfurt.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si