S&P 500, indicele cu capitalizare bursiera care captureaza miscarile a 500 de actiuni considerate reprezentative pentru piata bursiera din SUA, a scazut cu 15% din decembrie anul trecut.

Caderea a fost cauzata de pretul de competitie de la unitatea de asigurari a Berkshire, care reprezinta aproximativ jumatate din veniturile companiei.

Dupa recordul atins in 2007, Oracolul din Omaha a anuntat ca marjele de profit pentru asigurari vor scadea anul acesta.

Acesta declara in luna februarie ca “petrecerea a luat sfarsit”. “Este cert ca marjele de profit din industria asigurarilor, inclusiv ale noastre, vor scadea semnificativ in acest an”, a mai adaugat acesta.

Dar nu doar divizia de asigurari a contribuit la acest declin care afecteaza Berkshire, aceasta a mai fost lovita de asemenea si de Wells Fargo, American Express si US Bancorp, trei dintre 10 cele mai importante proprietati ale sale. Wells Fargo, a doua proprietate ca marime dupa Berkshire, a scazut cu 18% in trimestrul al doilea, in timp ce American Express si US Bancorp au scazut cu cate 14%.

Desi pretul unei actiuni a scazut de la 151.000 de dolari din decembrie, la 120.000 de dolari, participatia la Berkshire inca il face pe Buffett cel mai bogat om din lume, informeaza Independent.

Citeste si:

Declinul insa nu il descurajeaza pe Buffett, care crede ca acest declin reprezinta o oportunitate de cumparare. “As pune un nou client chiar acum la Berkshire”, a declarat Frank Betz, partener la Carret Zane Capital Management. “Este probabil cea mai buna colectie de companii individuale care au fost vreodata asamblate. Declinurile mari nu exista in dictionarul Berkshire Hathaway.”

Taurii pariaza cu istoria in aceasta parte: actiunile au avansat in 17 din ultimii 20 de ani. Ultimul declin anual a fost de 3,8% in 2002. Compania a inregistrat castiguri anul trecut cand Buffett a anuntat un profit de 3,5 miliarde de dolari dupa ce a vandut actiuni la compania chineza producatoare de petrol, PetroChina, si divizia de asigurari impotriva furtunilor. Declinul financiar din prezent ii poate oferi lui Buffett oportunitatea de a cumpara compania in totalitate, cred analistii.

El a reusit sa mareasca veniturile companiilor in al caror management are incredere si al carui model de afacere il crede superior.

Recent, Buffett a venit intr-o expeditie de afaceri in Europa. Reporteri din Germania, Italia, Spania si Elvetia voiau sa stie daca Buffett are in vedere sa cumpere companii din tara lor, si daca da, care sunt acelea. El a replicat ca il intereseaza toate tarile, dar nu a dezvaluit obiectivele.

El a comparat politicile americane cu un fierastrau vechi. “Cumpararea de actiuni intr-o afacere este ceea ce face cel mai bine un idiot care poate alerga, deoarece mai devreme sau mai tarziu, o va lua. Statele Unite este de acest gen.”