Pierderile economice suferite de Georgia in timpul conflictului militar cu Rusia ar putea afecta ratingurile acordate creditelor, au anuntat separat agentiile de evaluare Standard & Poor\'s (S&P) si Fitch, citate de Reuters, informeaza NewsIn.

Potrivit agentiei Fitch, conflictul va avea costuri economice semnificative pentru Georgia si va supune statul riscului unei alte scaderi a ratingului, in timp ce S&P a avertizat ca va reduce ratingul "B" acordat anterior Georgiei daca Rusia va reduce fluxurile comerciale si investitiile.

"S-a inregistrat o scadere a rezervelor valutare si a depozitelor bancare de la inceputul conflictului, desi retragerile de depozite au inregistrat o incetinire la sfarsitul saptamanii trecute. Dar este inca prea devreme pentru a estima daunele produse de impactul conflictului asupra aconomiei reale, iar riscul unui conflict militar si politic inca exista", a declarat Edward Parker, presedintele departamentului responsabil pentru statele emergente din cadrul Fitch.
Fitch a coborat ratingul pe termen lung pentru moneda locala si straina de la "BB-" la "B+", pe 8 august, cand Rusia a lansat un contraatac asupra teritoriului georgian pentru a pune capat la ceea ce numeau "genocidul" declansat de Georgia asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.

"Impactul conflictului asupra economiei va fi un element cheie al actiunilor viitoare de evaluare", a raportat Fitch.
Agentia de evaluare a declarat ca deficitul de cont curent al Georgiei, aproximativ 20% din produsul intern brut al anului trecut, este o alta sursa de ingrijorari. Astfel, prima de risc a tarii continua sa se mareasca, ceea ce va afecta capacitatea de a atrage investitii straine directe.

"Fortele rusesti inca detin controlul oraselor principale din Georgia si a zonelor din afara regiunii separatiste si influenteaza economia georgiana", a declarat analistul Trevor Cullinan, analist de credite in cadrul agentiei S&P.
S&P a anuntat ca neputinta guvernului georgian de a estima si repara avariile infrastructurii, precum si incertitudinile privin tranportul de bunuri prin zonele inca afectate de ostilitati vor afecta increderea investitorilor, punand piedici in calea refacerii economice a tarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Macron: Rusia va continua sa incerce sa destabilizeze democratiile occidentale
Setari Cookie-uri