Banca Centrala Europeana nu a schimbat, ieri, rata dobanzii cheie, aceasta fiind de 4,25% si nu a dat semne de relaxare a politicii monetare, in ciuda unei tendinte descendente a economiei, sprijinind zvonurile de pe piata ce estimeaza ca rata dobanzii va fi redusa abia la mijlocul anului 2009.

In cadrul unei conferinte ce a avut loc la Frankfurt, membrul consiliului executiv al BCE, Juergen Stark, a declarat ca inflatia se mentine la un nivel ingrijorator de ridicat, in timp ce presedintele ECB, Jean-Claude Trichet, este de parere ca banca isi mentine pozitia si are ca obiectiv stabilizarea pretulurilor.
"Vom lua toate masurile necesare pentru a stabiliza preturile", a declarat Trichet. Prin aceasta, BCE intelege o inflatie sub 2%, in comparatie cu cea actuala de 3,8%.

"Institutiile stabile si politicile monetare ferme sunt necesare mai mult ca oricand in timpul turbulentelor economice", a adaugat acesta, desi BCE nu s-a angajat anterior in nicio actiune.

Citeste si:

Stark a declarat ca BCE si alte banci centrale au suferit socuri fara precedent in ultimele 13 luni, nu numai din cauza tensiunilor de pe piata, ci din din cauza cresterii pretului marfurilor, ce amenintau asteptarilr inflationiste si care ar putera sa dea nastere unui cerc vicios de crestere a salariilor si a preturilor platit de consumatori.

Stark i-a indemnat pe investitori sa revina pe piete si a avertizat bancile sa nu devina dependente de BCE in ceea ce priveste necesarul de lichiditati.

"Rolul principal al BCE nu este de a inlocui pietele", a adaugat acesta, desi BCE va continua sa furnizeze fonduri atat timp cat tensiunile de pe piata se mentin.