Asteptarile ca oficialii Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa mentina tintele de productie in cadrul sedintei de marti au sustinut, de asemenea, preturile, care au coborat cu 10% in ultimele sase sedinte.

Pretul petrolului cu livrare in octombrie, tranzactionat pe piata americana, a crescut cu 2,49%, la 108,72 dolari/baril, punand capat unei tendinte de ieftinire ce a dus preturile la cel mai mic nivel din aprilie, dupa ce uraganul Gustav a trecut prin Golful Mexic fara a afecta instalatiile de petrol si gaze.

Uraganul Ike a fost retrogradat la categoria a treia, dupa ce a lovit Cuba, duminica, insa meteorologii se asteapta sa isi recapete fortele si sa atinga Golful Mexic ca o furtuna de categoria a patra, a anuntat un oficial al Agentiei Federale pentru Situatii de Urgenta din Statele Unite.

Citeste si:

Uraganul ar putea ameninta instalatiile energetice din Golful Mexic, ce reprezinta un sfert din productia petroliera a Statelor Unite si 15% din productia mondiala de gaze naturale.

Aproape 80% din productia petroliera ramane sistata dupa trecerea uraganului Gustav, iar apropierea uraganului Ike a determinat compania Shell sa opreasca intoarcerea muncitorilor pe platforme.

"Exista ingrijorarea ca aceasta furtuna ar putea afecta rafinariile si productia mai grav decat Gustav si am putea asista la o cumparare masiva la deschiderea pietei londoneze, cand investitorii vor dori sa se asigure in caz de pericol", a declarat un analist din cadrul Fuel First Consulting, Gerard Rigby.