Moody's considera ca posibilitatea unei majorari a ratingurilor in urmatoarele 18 luni s-a diminuat din cauza accentuarii dezechilibrelor externe, ce se situau deja la un nivel ridicat, combinata cu posibilitatea din ce in ca mai mare a unei incetiniri economice in 2009, in contextul efectelor extinderii crizei mondiale a creditelor.

Perspectiva plafonului national 'A1' pentru credite in valuta si perspectiva plafonului national 'Baa3' pentru depozite in valuta au fost, de asemenea, revizuite de la pozitiva la stabila.

"Moody's este ingrijorata ca dezechilibrele externe majore ale Bulgariei expun economia la o posibila reducere a lichiditatii externe si la corectii ale preturilor activelor, ceea ce ar putea cauza presiuni asupra sistemului financiar intern", a declarat vice-presedintele Moody's Sovereign Risk Group, Kenneth Orchard.

Citeste si:

"Extinderea rapida a sistemului intern de creditare a dus la actualele deficite de cont curent de peste 20% din produsul intern brut (PIB), de la inceputul lui 2007. Moody's considera ca aceste dezechilibre vor deveni din ce in ce mai dificil de controlat in mediul financiar actual", arata comunicatul.

"Evolutia mediului economic din ultimul an a demonstrat ca incheierea boom-urilor de creditare si dezechilibrele externe majore pot avea consecinte neplacute asupra unui sistem financiar", a mai spus Orchard. "Cu toate acestea, in cazul Bulgariei, Moody's estimeaza ca bancile mai mari vor primi ajutor sau injectii de capital din partea bancilor mama, in cazul in care va fi nevoie", a spus oficialul.