La mijlocul sedintei de tranzactionare, pretul petrolului “light sweet” cu livrare in noiembrie a scazut cu 4,68 dolari, la 81,91 dolari/baril, dupa ce coborase pana la 78,61 dolari/baril, cea mai scazuta cotatie din octombrie 2007.

Petrolul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a ieftinit cu 4,59 dolari, la 78,07 dolari/baril, coborand sub pragul de 80 dolari/baril pentru prima data in ultimele 12 luni.

Deteriorarea mediului economic a determinat Agentia Internationala pentru Energie (IEA) sa revizuiasca in scadere estimarile privind cresterea cererii de petrol din 2008, pana la 0,5%, cel mai scazut nivel din 1993.

Citeste si:

Reprezentantii IEA au spus ca economiile statelor dezvolatate resimt cel mai puternic impactul crizei economice, in timp ce tarile aflate in curs de dezvolatare par sa aiba o tendinta de revenire.

Pietele de marfuri s-au prabusit in decursul acestei saptamani odata cu bursele de valori, in conditiile in care indicele bursier japonez Nikkei a coborat cu aproximativ 10%, iar actiunile marilor companii europene au pierdut peste 9% in decursul unei singure sedinte bursiere.