Cei mai multi economisti chestionati de Reuters estimau o reducere de jumatate de punct procentual, desi unii dintre ei si-au modificat previziunile dupa publicarea unei serii de statistici economice negative. Zece din cei 62 de analisti consultati prevedeau o reducere a dobanzii cu 1%.

Banca centrala a Marii Britanii nu a coborat niciodata dobanda cu mai mult de jumatate de punct, de cand a devenit independenta in 1997. Ultima oara cand dobanda a fost redusa cu un punct procentual a fost in 1993, cand tara se straduia sa iasa din recesiune.

Pagubele pe care criza prelungita a creditelor le-a indus in economie devin mai evidente in contextul in care pretul locuintelor scade si numarul somerilor continua sa creasca.

Citeste si:

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,5% in al treilea trimestru, iar multi experti nu se asteapta la o revenire inainte de 2010.

Decizia de joi este putin probabil sa previna intrarea economiei in recesiune, insa va stimula increderea consumatorilor si va linisti proprietarii cu credite ipotecare problematice.