Letonia, confruntata cu o scadere accentuata a veniturilor bugetare, are nevoie de 5 miliarde euro (6,47 miliarde dolari) din partea Fondului Monetar International (FMI) si a Uniunii Europene, a declarat luni ministrul leton al finantelor, Atis Slakteris, arata Reuters.

Analistii din cadrul ministerului finantelor estimeaza ca aceasta este suma necesara pentru depasirea unei crize economice, urmand ca solicitarea sa fie inaintata guvernului, iar apoi Fondului Monetar International si autoritatilor europene, a spus Slakteris in cadrul unui interviu pentru Reuters, citat de NewsIn.

"Cred ca este o estimare realista. Ar fi nevoie de aproximativ 3 miliarde euro pentru sprijinirea economiei si 2 miliarde euro pentru reducerea deficitului bugetar si pentru cheltuielile guvernamentale", a mai spus acesta.

Slakteris considera ca guvernul ar trebui sa reduca din cheltuieli, pentru a evita ca deficitul bugetar sa ajunga in 2009 la 10% din produsul intern brut (GDP), sau 912,6 miliarde dolari. Oficialul a subliniat ca guvernul tinteste un deficit bugetar de 3% din PIB.

Guvernul leton ar urma sa discute luni masurile ce se impun pentru stabilizarea economiei, in baza carora Letonia va solicita ajutor financiar din partea FMI si a Comisiei Europene. Slakteris a mai spus ca sumele exacte nu au fost negociate inca, iar cele 5 miliarde euro reprezinta o estimare a ministerului finantelor.
Letonia si Estonia au intrat in recesiune dupa mai multi ani in care au inregistrat cresteri economice puternice, ambele fiind afectate de criza globala a creditelor.

Oficialii letoni estimeaza ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 5% in 2009, in timp ce Estonia se asteapta la o coborare cu 3,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economista bulgara Kristalina Georgieva, desemnata candidata UE la FMI