CE: Trei din cinci europeni se tem ca razboiul din Georgia poate afecta securitatea energetica

Europenii se tem in proportie de 60% ca razboiul din Georgia ar putea afecta furnizarea de energie, cele mai ingrijorate tari fiind Grecia, Cehia, Cipru, Polonia, Slovacia si Slovenia, arata eurobarometrul publicat de Comisia Europeana.

Romanii s-au aratat mai putin ingrijorati (51%) decat media europeana, 19% raspunzand ca razboiul ar putea avea un impact puternic asupra aprovizionarii cu energie, 32% ca efectul ar putea fi resimtit "intr-o oarecare masura", in timp ce 19% considera ca nu va avea nici un efect si 30% spun ca nu stiu.

Grecii, dependenti in proportie de 84% de importurile de gaz din Rusia, s-au aratat cei mai ingrijorati cetateni din UE (81%) in ceea ce priveste impactul razboiului asupra furnizarii de energie.

Cehii si cipriotii au fost de asemenea mai ingrijorati decat media UE (77%), urmati de polonezi (76%), sloveni si slovaci (74%), precum si de britanici (64%), germani (61%) si francezi (58%).
Cel mai putin ingrijorati au fost portughezii (39%), urmati de spanioli (46%) si bulgari (47%), cu toate ca acestia din urma sunt dependenti in proportie de peste 80% de importurile de gaz din Rusia.

"Se pare asadar ca cetatenii care traiesc in tarile mai apropiate geografic de Georgia sau Rusia sunt cei mai ingrijorati, poate pentru ca sunt mai dependente de energia importata din Rusia sau din alte tari furnizoare", conchid autorii analizei Eurostat, constatand insa ca numarul mare de raspunsuri "nu stiu" face dificila o analiza a pozitiilor nationale.

In ceea ce priveste rolul jucat de UE in solutionarea conflictului dintre Rusia si Georgia, doar 26% dintre europeni considera ca UE a avut un rol important, majoritatea raspunzand cu "nu stiu" (35%). Francezii, al caror presedinte Nicolas Sarkozy a mediat direct un armistitiu, in calitate de presedinte UE, au fost cei mai favorabili rolului jucat de Uniune (41%), urmati de olandezi (40%) si belgieni (35%). La celalalt capat se situeaza Marea Britanie, unde doar 10% dintre persoanele chestionate considera ca UE a jucat un rol in oprirea razboiului, acordand Natiunilor Unite mai mult credit pentru aceasta (18%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri