Tensiunilor din Fasia Gaza influenteaza pretul petrolului

Pretul petrolului a crescut la bursele electronice din Asia, sustinut de tensiunile din Orientul Apropiat, unde Israelul isi continua ofensiva in Fasia Gaza, relateaza AFP.

In schimburile matinale, pretul petrolului "light sweet" cu livrare in februarie a crescut cu 65 centi, la 46,99 dolari/baril. Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in februarie s-a scumpit cu 1,09 dolari, la 48,00 dolari/baril.

"Conflictul din Gaza accentueaza tensiunile geo-politice, ce exercita presiuni asupra pretului petrolului", a declarat David Moore, analist in cadrul Commonwealth Bank Australia.

Ofensiva terestra israeliana din Fasia Gaza a generat duminica, in intreaga lume, un val de reactii de ingrijorare si de apeluri pentru incetarea focului, dar Israelul se bucura de sustinerea Statelor Unite, care au blocat orice condamnare la ONU, relateaza AFP.

Zeci de mii de marocani au protestat fata de ofensiva israeliana la Rabat, aproape 5.000 de libieni la Tripoli si un numar comparabil de australieni la Sydney si Melbourne si de canadieni la Montreal. De asemenea, zeci de mii de turci s-au reunit la Istanbul, la apelul unui partid islamist, iar mii de persoane au manifestat in Indonezia, cea mai mare tara musulmana din lume.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri