"Chiar daca pe moment nu sunt dovezi majore ca numarul masurilor protectioniste a crescut, presiunile par sa se fi intensificat ", a anuntat institutia.

BCE a mai subliniat ca sustinerea globalizarii si a schimburilor libere de bunuri si de capital are tendinta de a slabi in unele regiuni ale lunii, ceea ce "nu este surprinzator, avand in vedere ca presiunile protectioniste devin in general mai puternice in perioadele de tensiune economica si financiara".

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeana pentru 2008, opiniile cetatenilor Uniunii Europene sunt impartite in aceasta privinta, 39% se declara pentru globalizare, in timp ce 43% considera ca este un pericol pentru piata interna a muncii si pentru companiile nationale, potrivit raportului.

Citeste si:

Intr-un sondaj recent realizat in Statele Unite si citat de BCE, 60% dintre persoanele chestionate considera ca globalizarea este, in general, un lucru benefic.

"In viitor, este foarte important sa opunem rezistenta la apelurile in favoarea protectionismului", subliniaza BCE in raport.