Citeste si
Astfel, ingrijorarea companiilor privind cresterea profitului si a cheltuielilor s-a accentuat. Teama ca economia Statelor Unite ar putea fi afectata s-a amplificat in randul investitorilor americani, dar si japonezi, dupa ce yenul a scazut si el la Bursa din Tokyo din cauza pretului titeiului.

Nici dolarul n-a scapat, moneda americana depreciindu-se cu aproape jumatate de procent fata de euro. Analistii spun ca dolarul va continua sa scada, daca pretul petrolului o sa sara de 70 de dolari barilul, crestere fortata de uraganul Katrina, dezlantuit in Golful Mexic.

„Traderii nu stiu exact, deocamdata, care sunt efectele uraganului asupra productiei de titei“, a afirmat Mark Chesterman, trader la IG Index. La ora 07.07 GMT, indicele pan-european FTSEurofirst, care urmareste evolutia celor mai performante 300 de actiuni, coborase cu 0,4 procente, pana la 1,159.1 puncte, in timp ce indicatorul DJ Euro Stoxx, al celor mai rentabile 50 de titluri, a pierdut 0,7 percent, pana la 3,200.3 puncte.

Indicele Eurofirst 300 a scazut, saptamana trecuta, cinci zile consecutiv, iar, acum, indica o scadere cat pentru mai mult de o luna.

Printre societatile de asigurare care au inregistrat scaderi majore se numara Germany’s Allianz, cu 3 procente, si Swiss Re, cu 2,2 procente.

Indicele bursei pariziene CAC-40, a coborat cu 0,7 procente, in timp ce indicatorul de pe piata din Z?rich, SMI, a cazut cu 0,9 procente. Indicatorul Bursei de la Frankfurt, DAX, s-a dus si el in jos cu 0,8 procente.

Pretul petrolului a provocat, de asemenea, caderea yenului in fata monedei americane si a monedei unice europene, in timp ce cotatiile actiunilor la bursa au ajuns la nivelul de acum patru ani. Economia japoneza este profund afectata de cresterea pretului titeiului, in conditiile in care Japonia importa cea mai mare parte a energiei consumate.


Traderii nu stiu exact care sunt efectele uraganului asupra productiei de titei


De altfel, in prezent exista tensiuni intre partidul de guvernamant nipon, Partidul Liberal Democratic, si principalele partide din opozitie.

Premierul Koizumi a incurajat, saptamanile trecute, investitorii japonezi sa cumpere actiuni pentru a ajuta moneda nationala. Sfat nu foarte inspirat avand in vedere scaderile inregistrate pe piata de capital nipona.

Indicele Nikkei a pierdut 1.04 procente, cea mai mare scadere din 27 iunie 2005. Titlurile companiilor aviatice si navale au fost cele mai afectate de scadere. Actiunile Japan Airlines Corp au coborat cu 3,1 procente, iar cele ale companiei All Nippon Airways Co au scazut cu 1,4 procente. Caderea titlurilor Japan Airlines a fost accentuata pe fondul informatiilor din presa potrivit carora aeroportul Sendai, din nordul Japoniei, a fost evacuat din cauza ca ar fi fost plasata o bomba.

Ingrijorarile legate de cresterea petrolului au coborat si pretul actiunilor companiilor auto. Titlurile liderului in acest sector, Toyota Motor Corp, au scazut cu 2 procente, in timp ce actiunile Nissan Motor Co. au coborat cu 1,1 procente.