Guvernul Statelor Unite ale Americii ar putea apela la rezerva strategica de petrol, daca rafinariile nu vor putea face fata urmarilor uraganului Katrina. Anuntul a fost facut luni, de purtatorul de cuvant al Departamentului Energiei al SUA.

Acesta a precizat ca guvernul american avea contacte cu companii de petrol si combustibili care ar putea fi afectate de furtuna puternica, care trece prin Golful Mexic si Louisiana, zona in care se desfasoara aproximativ 15 la suta din activitatea de productie a rafinariilor.

Este probabil ca guvernul SUA sa foloseasca titei din rezerva strategica de petrol de 700 de milioane de barili, pentru rafinariile care au solicitat petrol, pentru a acoperi gaurile in productie care au rezultat in urma uraganului.

Administratia americana a sustinut puternic ca va apela la rezerva strategica doar in cazul unei disfunctionalitati in ceea ce priveste furnizarea, dar nu si ca va controla preturile la petrol.

In perioada septembrie-noiembrie 2004, guvernul american a folosit 5,4 milioane de barili de petrol "sweet crude" pentru rafinariile Placid Refining, Shell Trading, ConocoPhillips, Astra Oil si Premcor, care au solicitat petrolul pentru a preveni efectele disfunctionalitatilor provocate de uraganul Ivan.

Contractele de imprumut din rezerva strategica au fost incheiate pe termen scurt, si au fost returnate imediat ce conditiile de furnizare a petrolului au revenit la normal.

Contractele futures in domeniul energiei au atins cifre record duminica seara, iar luni dimineata aceste valori se mentineau.

In tranzactiile de noapte ale Bursei Comerciale din New York, contractele futures pentru octombrie, pentru titei, au crescut cu aproape cinci dolari pe baril, depasind nivelul de 70 de dolari pe baril, pentru prima data, scazand apoi, pana la mijlocul diminetii cu 3,01 dolari, pana la nivelul de 69.14 dolari pe baril.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri