Macrofuziunea Burselor europene nu va afecta piata autohtona de capital

Preluarea Bursei de Valori de la Londra (LSE), care va duce la aparitia unei piete bursiere dominante in Europa, va permite totusi burselor mai mici sa fie active pe pietele locale, sustine Stefan Zapotocky, director executiv al Bursei de la Viena, citat de Reuters. LSE, cea mai mare Bursa de Valori din Europa, curtata in prezent de Deutsche Boerse si grupul de burse Euronext, are o capitalizare de 2.650 miliarde de dolari. Zapotocky a aratat ca obiectivul Bursei de la Viena este acela de a uni un grup de burse din Europa Centrala si de Est, cu scopul de a realiza o "cultura" a valorilor mobilliare la nivel local.
Bursa de la Viena a cumparat, anul trecut, Bursa de Valori de la Budapesta, iar in prezent asteapta validarea autoritatilor comunitare de reglementare din domeniu pentru a finaliza tranzactia.

Zapotocky a dat asigurari ca Bursa de la Viena nu va mai prelua si alte piete de valori "asa cum a achizitionat actiunile la Bursa ungara", dar spera sa realizeze un parteneriat de lucru cu Bursa de Valori de la Varsovia, care urmeaza sa fie privatizata in curand. Euronext si grupul nordic de burse OMX si-au anuntat interesul pentru preluarea Bursei poloneze.
Proiectul unificarii pietelor de capital cu influenta in zona Europei Centrale si de Est nu include si Bursa de Valori de la Bucuresti, arata Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei.

Acesta arata ca exista, insa, colaborari intre Bursa de la Bucuresti si cea de la Viena, cel mai recent constand in lansarea in comun, in primul trimestru al anului 2005, a unui indice pentru societatile listate la BVB. Iar despre o posibila preluare a BVB de catre Bursa de la Viena "nu se pune problema", cel putin nu in perioada urmatoare, adauga Stoica.
O astfel de fuziune ar putea fi studiata dupa momentul integrarii tarii noastre, in functie de evolutia pietei autohtone de capital la nivel continental.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri